изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:48 EEST
БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ: Конституционният съд пусна пенсионната реформа на ГЕРБ    
НовиниКонституционният съд пусна пенсионните промени, с които ГЕРБ започна да увеличава пенсионната възраст от тази година, пише в. "Сега". В края на декември управляващите решиха възрастта да се вдига с по четири месеца от 2012 г. вместо от 2021 г.

Промените в Кодекса за социално осигуряване бяха направени през закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. 52-ма народни представители от опозицията атакуваха промяната като противоконституционна, като твърдяха, че според правилника за работа на Народното събрание законите се приемат на две четения, а между първото и второто не могат да се правят промени, противоречащи на философията на основния закон.

В случая се регламентира дългосрочна промяна в рамките на закон, който има едногодишно действие. Според опозиционните депутати важни текстове са били гласувани само на едно четене, а те са били лишени от законодателна инициатива.

Съдиите обаче са категорични, че е право на Народното събрание да определя каква е философията на всеки закон. А промяната на възрастта е свързана и с бюджета на общественото осигуряване, твърдят те. От КС смятат също, че депутатите не са лишени от законодателна инициатива. Освен това още с приемането на промените през 2010 г. е прието, че има нужда от увеличение на възрастта с решението това да става от 2021 г. Липсата на социален диалог пък е оправдана с факта, че той не е понятие от конституцията.

КС отхвърля и аргумента, че е нарушен принципът на социалната държава с аргумента, че тежестта на кризата е прехвърлена само върху една част от населението, и то най-уязвимата - хората в предпенсионна възраст. Според съдиите обаче социалната държава трябва да гарантира обезщетенията на хората, а това е възможно само когато хората, които се осигуряват, са повече от тези, които получават средства от ДОО. Затова в условията на криза за КС подобни промени със затягане на условията за пенсиониране са приемливи.

Конституционните съдии са единодушни в становищата си и отхвърлят искането на депутатите без особени мнения.
http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ: Конституционният съд пусна пенсионната реформа на ГЕРБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.71 секунди