изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:48 EEST
ВЕЛИКАТА САМОЖЕРТВА    
Общество

  На 23 септември се навършват 65 години от злодейското убийство на Никола Петков – водач на Земеделския съюз и обединената опозиция във Великото народно събрание през 1947 година, последователен и непримирим борец срещу комунистическата диктатура в България.



На 23 септември 1947 година в 0.15 часа увисна на бесилото вече полумъртвото тяло на Никола Петков. Заровен /непогребан / в централните софийски гробища без никакъв граждански или църковен ритуал, без присъствие на роднини и приятели. И като зловещ и мрачен ритуал на вещици и вампири от най-страшните сказания на народния епос, в тъмен среднощен час на същата година убийците се завръщат при гроба на своята жертва, изравят я и преместват тленните останки на Никола Петков.

Къде е неговияj гроб днес никой не знае. Убийците му го лишиха от право на собствен гроб, но по този начин превърнаха името му в легенда и го пренесоха в Пантеона на великите и безсмъртни народни герои.

 Съдебният процес срещу Никола Петков бе проведен от 05 до 17 август 1947 година. По същество той бе един абсурден театър на подлостта, лъжата и насилието.

Днес вече е известно, че в делото му не е съхранен никакъв официален документ, от който да личи, че е участвал във военен заговор, или че е поддържал шпионски връзки с представители на западни страни. Обвиненията са изфабрикувани в кабинетите на разузнавателната служба към щаба на армията. Комунистическата върхушка е разтревожена.Тя, която съди Никола Петков за връзки с чужди държави, сама служи на чужда държава – СССР. Летят телеграми между България и Москва, между Трайчо Костов, Вълко Червенков и Георги Димитров, в които се дават точни указания за смазването на „БЗНС – Никола Петков” и неговия лидер.

Днес в архивите четем:

11 август 1947 г. – Вълко Червенков до Георги Димитров – „Вземете всички мерки за обезпечаване на най-голямото наказание на главния обвиняем”.

16 август 1947 г. – съдът произнася присъдата „Никола Петков, в името на българския народ вие се осъждате на смърт чрез обесване”. От скамейката на обвиняемите Никола Петков скача и със силен гневен глас извиква „Не, не в името на народа, мен ме изпращате на смърт по нареждане на вашите господари от Кремъл. Българският народ, задушен под кървавата тирания, която вие наричате правосъдие, никога не ще повярва на вашите небивалици”.

22 август 1947 г. – Георги Димитров до Трайчо Костов и до Вълко Червенков – „Моето мнение е да се разтури съюзът на Никола Петков, централните и местни поделения, така също да се разпусне и Младежкият земеделски съюз. Тук полумерки са недопустими. Трябва да се действа радикално.”

26 август 1947 г. – „БЗНС – Никола Петков” е обявен  извън законите на страната.

17 септември 1947 г. – Георги Димитров уведомява Трайчо Костов и Васил Коларов, че съветското ръководство е съгласно смъртната присъда на Никола Петков да бъде изпълнена.

 22 септември 1947 г., 21 часа и 45 минути – Трайчо Костов до Георги Димитров - „Днес в полунощ ще бъде изпълнена смъртната присъда на Никола Петков. На утрешния ден са подготвени събрания по предприятия в цялата страна, които ще прогласуват резолюции за одобрението й”. Такъв е сценарият на подготвената от БКП /к/ манипулация на общественото мнение.

  В името на историческата правда се налага да си зададем въпроса „Кои са истинските предатели?”.

 На 23 септември 1947 г. в нула часа и 15 минути на бесилото увисва вече полумъртвият Никола Петков. Първи одобряват това позорно за България убийство научните сътрудници и служители на БАН – „Единодушно одобряваме изпълнението на смъртната присъда над Никола Петков, който с престъпни ръце посегна на свободата, независимостта и творческия труд на българския народ”.

Били са времена по-тежки, но не и по-подли, казваше живият Никола Петков.

Пред неговата памет днес скромно свеждаме чела! Името му ще буди оправдан интерес у всяко следващо поколение. Делата му ще се дават за пример как трябва да се служи на народа и брани независимостта на държавата.

Областно настоятелство на Земеделски народен съюз

Палежът на партийния дом сложи началото на голямото замитане

ДОБРИЧЛИИ СЕ ПОКЛОНИХА ПРЕД ПАМЕТТА НА НИКОЛА ПЕТКОВ

Три земеделски партии се коалираха за изборите

С нова партия Мозер тръгва към изборите

ПАНИХИДА В ПАМЕТ НА Н. ПЕТКОВ

Раздаваха ли се “червени милиони” в куфарчета?

Анастасия Мозер: В двете групи на БЗНС- НС има сериозни разлики в позициите

 


Сходни връзки

ВЕЛИКАТА САМОЖЕРТВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди