изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:20 EEST
ДАНС получава пълен достъп до банковите досиета    
ПолитикаНа служителите на Държавната агенция за национална сигурност ще бъде предоставен улеснен и пълен достъп до банковите досиета. Това стана ясно, след приетите днес на първо четене, от депутатите от бюджетната комисия към парламента, промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Припомняме, такъв достъп на ДАНС до подобна информация досега се даваше само след решение на съда. Сходни предложения имаше в началото на мандата на ГЕРБ, когато се обмисляше дали МВР да има свободен достъп до трафичните данни на потребителите в интернет без разрешение на съда. След дълги дебати по темата такива текстове не бяха приети.

Със законопроекта на Министерски съвет обаче това изискване отпада. Така банките вече няма да могат да отказват достъп до документи, сведения и информация на агенцията, дори от съображения за банкова тайна.

От Асоциацията на банките и БНБ се възпротивиха на промените, като поискаха да остане досегашната практика и съдът да решава за кои проверки може да падне банковата тайна.

Някои изразиха притеснения, че с предложените изменения в закона ще се дава неограничен достъп до информация, с която би могло да се злоупотреби.

Депутати от ГЕРБ коментираха, че между първо и второ четене най-вероятно ще се намери компромисен вариант, за да не се притесняват банките от изтичането на информация за клиентите им.

http://news.ibox.bg

 


Сходни връзки

ДАНС получава пълен достъп до банковите досиета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди