изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:06 EEST
Сергей Станишев бе избран за постоянен председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС)    
Европейски съюзСергей Станишев бе избран за постоянен председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Той бе единственият номиниран за поста на Деветия конгрес на партията, който се провежда в Брюксел. Станишев бе избран почти единодушно - с 91,3% от гласовете, предаде БТА. Във вота участваха партии от левия политически спектър в ЕС с общо 336 гласа.



Досега той бе начело на ПЕС с временен статут, след като пое поста преди 10 месеца от оттеглилия се по лични причини Поул Нируп Расмусен. Днес Станишев получи подкрепата за пълен мандат от две и половина години.

Самият той заяви, че основното, което го мотивира да поеме председателския пост, е, че е българин и лидер на БСП, съобщи БНР.
"Искам да докажа, че България и българите можем да се справяме добре. Ние сме страна със самочувствие, нация с огромна традиция и не сме само тези лоши новини, които често доминират в медиите. За мен е огромна чест. Това е голямо признание и победа на БСП, но и много голяма отговорност за всеки от партията", каза Станишев.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц подчерта, че не само подкрепя Станишев за председател, но и лично го е убеждавал да поеме поста за постоянно.
"Не му предложих да приеме този пост по случайност, а по убеждение. Освен, че е много компетентна личност, според мен е знаково, когато една паневропейска партия гласува неин президент да стане източноевропеец - това показва, че приемаме сериозно обединението на нашия континент", каза Шулц.

Преди да бъде избран, лидерът на БСП говори пред делегатите и нарече преждевременна идеята на председателя на ЕК Жозе Барозу за европейска федерация. Приоритет ще бъде излъчването на единен кандидат на европейската левица за бъдещ председател на ЕК.
Според Станишев Европа първо трябва да се погрижи за младите, които нямат работа, и за възрастните, които не могат да посрещнат основните си нужди с ниските си пенсии.
Другият приоритет са изборите за ЕП през 2014 г. Тази мисия е възможна, каза той.
Целта на ПЕС в следващите месеци е да имат свои министър-председатели в Румъния и Литва, а по-късно и в Германия и Италия.

От трибуната в Брюксел Станишев похвали специално 102-годишния Асен Костов от столичния квартал "Красна поляна", който осигурил над 550 подписа в кампанията за референдума за АЕЦ"Белене", съобщи "Стандарт нюз". Столетникът щял да присъства на конгреса на ПЕС, ако форумът се провеждаше в Букурещ. Заради изместването на събитието и самолетния полет обаче дядо Асен останал в България.
"Този социалист заслужава нашия поклан за всеотдайността си към идеите", заяви Станишев.

"Изборът на Сергей Станишев за президент на ПЕС е висока позиция за български политик", коментира вчера в предаването на БНТ "Панорама" вътрешния министър Цветан Цветанов предизвестената победа. "Двете големи политически семейства в Европа са ПЕС и ЕНП (към която е ГЕРБ - б.р.). С избора на Станишев, независимо че той е от опозицията, трябва да се обединяваме около национални приоритети, които могат да бъдат в интерес на региона и ЕС", добави вицепремиерът.

В същото студио депутатът от БСП Румен Овчаров каза, че няма да има скоро български политик на такава позиция в Европа.
"Това дава съвсем друг облик на БСП и на България и е един от големите ни шансове да проведем следващата година честни избори", подчерта той и добави по повод разнобоя в партията, че би било "пълна глупост сега да тръгваме срещу Сергей Станишев".

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Сергей Станишев бе избран за постоянен председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди