изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 03:42 EEST
НАБЛЮДАВАМЕ МИГРАЦИЯТА НА ПТИЦИТЕ    
ЕкологияМилиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към техните места за зимуване в Африка. BirdLife International кани хора от цяла Европа да се възползват от възможността да открият очарователния свят на миграцията на птиците на 6 и 7 октомври. Такава възможност ще имат и добричлии. В събота Българското дружество за защита на птиците организира от 8 до 10 часа наблюдение на птици в градски парк "Св. Георги". Сборният пункт ще е в 8 ч. на паркинга на комплекс „Лебед”. Желаещите ще могат да наблюдават птиците и да се включат в работилница на хранилки за подхранване на дивите пойни птици.


В 40 страни в Европа и Централна Азия организациите – партньори на BirdLife International канят хората да се включат в наблюденията на птиците и да чуят и научат интересни факти за миграцията им и опасностите, които ги съпътстват по време на дългия им път към топлите страни.
В повечето страни хората ще открият информационни щандове, където всеки ще може да сподели впечатления и да преоткрие вълнуващия свят на птиците.
За мигриращите видове птици наличието на подходящи места за гнездене на север, ключови зони за почивка по време на прелет и сигурни райони за зимуване са от изключително значение. Целта на Европейските дни на птиците 2012 е да се повиши осведомеността за магията и красотата на миграцията на птиците.
Европейските дни на птиците се организират всяка година в първите почивни дни на октомври и предлагат много интересни и атрактивни дейности за широката общественост. Броят на хората, които ще посетят информационните щандове, както и видовият и числен състав на наблюдаваните птици ще бъдат обработени на национално ниво и ще бъдат изпратени към Европейския координационен център.
През последните години около 80 000 човека от 38 страни са взели участие в това събитие, като близо пет милиона птици са били наблюдавани.
През 2012 г. Европейските дни на птиците се координират на международно ниво от Чешкото орнитологично дружество (BirdLife Чехия). Координатор на инициативата в България е Българско дружество за защита на птиците. НДТ


 


Сходни връзки

НАБЛЮДАВАМЕ МИГРАЦИЯТА НА ПТИЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди