изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:30 EEST
"ДОКАТО СЪМ УПРАВИТЕЛ НА ВиК ЩЕ ЗАЩИТАВАМ КОРЕКТНИТЕ АБОНАТИ"    
Интервюта Това казва в интервю за НДТ Юлиян Иванов, нагърбил се да поеме на практика фалиралото ВиК - Добрич. За това може ли от губещо да стане печелившо държавно предприятие, има ли светлина в изкопа ВиК, колко са дълговете и могат ли да се съберат, разговаряхме с управителя на дружеството, назначен от министър Павлова.


Юлиян Иванов е роден на 25 март 1973 г. Зодия Овен, семеен с две дъщери, за които признава, че сега не му остава време. Не е суеверен. Почива си, когато е безработен, защото хобито му е работохолизъм. Удоволствие и удовлетворение изпитва, когато реши проблем на един или група хора. Устремен напред, защото вярва, че знае и може да бъде полезен на хората.

 

- Г-н Иванов, поехте на практика най-тежкото ВиК дружество в страната, за което можем да кажем, че е в реален фалит. Едва две седмици сте на горещия стол. Какво успяхте за това кратко време да свършите?

- Идвайки в Добрич, една от основните ми цели е намаляване на енергийните разходи на ВиК ЕООД - Добрич. За целта лично се свързах с изпълнителния мениджър на компания "Био Пауър" АД. Инвестиционната ми програма е насочена в изпълнение на цялостно интегрирани решения в енергийния сектор на дружеството. Първите ми разговори преминаха в разработване на проекти за енергийна ефективност на всички помпени станции и пречиствателни такива за отпадни води в областта. Всичко това ще доведе до по-ефективна работа на помпените съоръжения и снижение на разхода за еленергия. Първото обследване на обектите на дружеството в тази посока ще започне в средата на този месец.


- Не мога веднага да не попитам как се развиват отношенията с енергийното дружество "Енерго-Про", което предприе драстични мерки - спиране на захранването на обектите на ВиК и на практика - лишаване на жителите на Добрич от вода?

- Оценявам ситуацията, в която се намира повереното ми дружество и имайки предвид настъпващия зимен период, направих предложение пред "Енерго-Про Продажби" АД за промяна на Споразумителния протокол, относно задължението з консумирана и неплатена еленергия. В петък с представители на "Енерго-Про Продажби" АД подписах по-добър вариант на споразумение, в което вноските от 5 стават 6 на брой, а крайният срок за плащане се удължава с два месеца и е променен на практика вече от 31 януари 2013 г. на 30 март 2013 г. Тук искам да използвам случая и да благодаря на колегите от "Енерго-Про Продажби", че проявиха разбиране от тяхна страна и с подписването на новото споразумение, с предложените от мен условия, ще се допринесе за излизането от трудната ситуация, в която е ВиК.


- Освен голямото количество енергия ежемесечно, ВиК - Добрич, е нарицателно и за големи загуби на вода. Какво се прави в тази посока?

- Това е втората ми основна цел - намаляване на загубите на вода. В края на миналата седмица проведох работна среща с управителя на "Атис Телеконтрол" ООД - София, като целта е проектирането и изпълнението на системи за автоматично управление на помпените станции в зависимост от нивото на питейна вода в напорен водоем, системи за районен диспечерски контрол и управление на обектите и централизирана диспечерска система за контрол и управление на обектите на дружеството. Целта е постигането на правилен хидравличен разчет и оптимизиране на водоснабдяването на града, бърза и точна идентификация на аварийни и предварителни ситуации, икономия на еленергия и вода, своевременно откриване на течове, зониране не града на няколко хидравлични зони, което ще доведе до намаляване вероятност за дефекти по водопроводите и като цяла да се постигне подобряване на качеството на услугата, която предоставяме. Държа да отбележа, че гледам на дружеството първо през погледа на потребител, защото аз и семейството ми също сме абонати, и след това, като ръководител, от когото зависи подобряването на ситуацията. В тази връзка още искам да отбележа, че до края на месеца ще стартира работа единен кол център, на който на цената на един градски разговор хората от всяка точка на областта ще могат да подават сигнали. Докато съм ръководител на фирмата, ще защитавам интересите на коректните потребители, като планирам дори и непопулярни мерки, позволени от закона, с цел събиране на вземанията ни от юридически и физически лица. Приемният ми ден е всеки четвъртък от 10 до 12 часа, но при наличието на желаещи - ще продължава докато се срещна с всеки един, дошъл с проблема си. В 6 основни пункта мога да обединя основните цели на ВиК - подобряване на финансовото състояние, намаляване на загубите на вода, "обръщането" на оператора към потребителите, подобряване на качеството на подаваната вода, разработване на стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията, както и не на последно място - предстоящо разработване на нов модел на схема на водоподаване в областта.


- В цифри с какви задължения поехте дружеството преди две седмици?

- Направеният одит на фирмата показва дългове около 30 млн. лв., а несъбрани вземания - около 8 млн. лв. Именно с цел подобряване на събираемостта и постигане на финансова стабилност, проведох срещи с всички 8 кметове на общини. Предстои ни разговор с кмета на Балчик, където имаше известно напрежение между ВиК и общината. Засега мога да заяви, че почти сме изгладили недоразумението и остава да се доуточнят финансовите параметри, за да стане редовен платец общината отново. Постигнахме договореност за съвместна работа и по време на срещата ми с кмета на община Добричка Петко Петков. По отношение на града - при среща с Детелина Николова и след като назначих най-добрите ВиК - специалисти, смело мога да заявя, че са изгладени и последните неточности по отношение на водния цикъл на града. Както вече отразихте - в община Шабла, чрез публично-частно партньорство започнахме подмяната на външен довеждащ водопровод в Захари Стоянов, като такива мерки ще бъдат изпълнени и в Крапец и Ваклино. От 3 октомври започнахме изкопни работи за нови водопроводи в Житница и Тянево, където общата дължина на водопровода ще е 5 300 м. В рамките на срещата ми с Петко Петков, разбрах, че общината не е получила съдействие за кандидатстване три пъти с по пет готови проекта по мярка 321 на ОП "Развитие на селските райони". В тази връзка се срещнах с директора на Басейнова дирекция за Черноморски район - инж. Венцислав Николов, за издаването на актуални разрешителни, за да може общината да кандидатства с подготвените проекти. С тях на практика ще може да се подобри водоснабдяването по водопровода Подслон - Карапелит, от кула - водоем село Златия до водоема в с. Миладиновци, ще се рехабилитира водопровода по главната улица в Бранище, водопровод в Соколово и ще се доизгради водоема в Стожер. Тук е мястото да се обърна към кметовете от общините, които могат да подават проектни предложения по ОП "Развитие на селските райони" - нека го направят, като ВиК създава експертен екип за подготовка на проекти по мярка 321, за да бъдем полезни на абонатите си. Не мога да не споделя и за задълженията към "Напоителни системи" ЕАД. До назначаването ми за управител ВиК е имало дълг към "Напоителни системи" в размер на 138 600 лв., като бе наложен запор въз основа на обезпечителна заповед в размер на 101 122 лв. към ВиК. На 3 октомври се срещнах с ръководителя на "Напоителни системи" и подписахме спогодба за разсрочено заплащане на неизплатените задължения. Със споразумението "Напоителни системи" ЕАД поемат изцяло сторените разноски по повод образуването и прекратяването на обезпечителното производство и дело и разноските по отмяната на обезпечителната заповед, както и разноските по исковото производство по делото.


- Какви други ноу-хау методи и технологии смятате да въведете, за да  стабилизирате оператора?

- В момента разработвам практическа програма за подобряване на технологичното и финансово състояние, в която най-важните моменти, както вече отбелязах са - рехабилитиране на най-важните и уязвими участъци от мрежата в областта, гарантиране на оптимална събираемост на дължимите суми - подобряваме изцяло работата на отдел "Инкасатори", в сайта на дружеството изнасяне на некоректни абонати, подобряване на енергийната ефективност и много други. Бих искал да подчертая още в тази връзка, че сме внесли в ДКЕВР предложение за промяна на Общите условия, като след одобрението им ще преминем към сключване на нови договори с абонатите. Всичко това го правим с цел по-качествена услуга за клиентите ни. Важно е хората да знаят още, че с моя заповед пари за извънреден труд се дават само на работници, като началниците на отдели и райони няма да получават такива. Разпоредил съм също при подаване на сигнал за авария, веднага да се сформират екипи за нейното отстраняване и да се работи по това без значение колко е часа и какъв ден от седмицата е. Сформирана е и група по вземанията, ще работим по подобряване справянето с бавната и тромава процедура по съдебните вземания и още много други. Накратко мога да обобщя, че мерките, които съм предприел, трябва да доведат до намаляване на физическите загуби с 50 на сто спрямо настоящите нива, както и да се увеличи инкасирането на количествата вода със 100 %, спрямо досегашните нива. Това изисква както финансови, така и организационни и дисциплиниращи потребителски мерки. Стараем се да дадем всичко от себе си, да има нормално водоподаване в област Добрич. Затова смятам, че е редно и се обръщам към абонатите ни и те да бъдат коректни и да плащат сметките си за потребена вода, за да може дружеството да излезе от тежкото финансово състояние. Въпреки сложната икономическа ситуация мениджърският екип н дружеството изпълнява добросъвестно задълженията си към потребителите. Полагаме неимоверни усилия, да се справим със създалата се ситуация и разчитаме на коректност от страна на клиентите ни.

 


Сходни връзки

"ДОКАТО СЪМ УПРАВИТЕЛ НА ВиК ЩЕ ЗАЩИТАВАМ КОРЕКТНИТЕ АБОНАТИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди