изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:37 EEST
УЧЕНИЦИ ЩЕ ТВОРЯТ СРЕЩУ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО    
Образование

През учебната 2012/ 2013 г. за пета поредна година по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на физическото възпитание и спорта, Министерството на културата, евродепутата Илиана Иванова и депутата от 44-ото Народно събрание Моника Панайотова, българските ученици и учители могат да участват в националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5”.



Изследванията показват, че в детска възраст уврежданията от тютюнопушенето са многократно по-големи в сравнение с по-късна възраст. Все още тютюнопушенето сред учениците е на тревожно високо равнище. Проучване по поръчка на Европейската комисия „Евробарометър” отчете намаляване на пушачите в България с 3 процента /от 39 на сто през 2010 г. на 36 на сто през 2011 г./. Все още обаче равнището на употреба на цигари сред българските ученици е тревожно високо. Европейският проект за изследване на училището за алкохол и наркотици през 2011 г. показа обезпокоителни резултати сред 16-годишните български ученици: 66,4 процента са пушили поне една цигара през живота си, а 38,9 на сто - поне една цигара през последните 30 дни.

Тревожно е, че момичетата пушат повече от момчетата: докато през последните 30 дни са пушили 32,7 процента момчета, то момичетата-пушачки, които са бъдещи майки и възпитатели, са значително повече – над 45 на сто. Българските юноши на 15-16 г. са на четвърто място по тютюнопушене сред 36 европейски страни, като българските момичета са на второ място сред връстничките си в Европа.

Учениците от паралелки и класове у нас ще имат възможността да приключат учебната си година 100 процента свободни от тютюнев дим и да се преборят да бъдат наградени за усилията си за по-здравословен и независим живот.

Условията за участие в конкурса и формуляр са предоставени на интернет страниците на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на културата и Министерството на физическото възпитание и спорта, Регионална здравна инспекция в Добрич.  Учители и ученици могат да получат подкрепа от РЗИ, дирекция „ Профилактика на болести и промоция на здравето”. НДТ

 


Сходни връзки

УЧЕНИЦИ ЩЕ ТВОРЯТ СРЕЩУ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди