изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:58 EEST
ШОФЬОРИ С ДИПЛОМИ-МЕНТЕ ОБЖАЛВАТ ПРИСЪДИТЕ СИ    
Ред и сигурност

Окръжният съд в Добрич разгледа две дела по жалби на осъдени за това, че са ползвали неистински официален документ пред КАТ.



43-годишният Шеин М. Яш. от Добрич обжалва присъдата на Районния съд, с която е признат за виновен в това, че на 3 февруари съзнателно се е ползвал пред сектор „ПП КАТ” при ОД на МВР от неистински официален документ – свидетелство за завършено основно образование, издадено от основно училище в Добрич, като от него не може да се търси наказателна отговорност за самото съставяне. Първоинстанционният съд му е наложил наказание 3 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим.

Шеин Яш. има начално образование, осъждан е. Той обжалва присъдата на Районния съд от 8 юни т. г. с аргумент, че е допуснато съществено нарушение на процесуалните му права на досъдебното производство. В съдебната зала адвокатът му заяви, че Шеин Яш. се намира в Германия, но разследващите органи не били проявили достатъчно активност да установят местопребиваването му. Затова делото било разгледано като задочно производство. Шеин Яш. не е знаел за воденото срещу него наказателно производство и не бил могъл да упражни правото си на защита. Адвокатът поиска въззивният съд да отмени присъдата и да върне делото за отстраняване на допуснатите нарушения.

Другият осъден за ползване на фалшива диплома - 27-годишният Яшар Ю. Яш. от Балчик, моли за по-леко наказание. Районният съд в Добрич го е признал за виновен в това, че на 11 януари 2010 г. в Добрич съзнателно се е ползвал от неистински официален документ – свидетелство за завършено основно образование, привидно издадено от името на основно училище в  Балчик на името на Яшар Яш., като го представил пред сектор „ПП КАТ” при ОД на МВР. За самото съставяне не може да му се търси наказателна отговорност. На 11 юни т. г. първоинстанционният съд му е наложил наказание пробация с три пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 2 години, „ Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за същия период и 320 часа „Безвъзмезден труд в полза на обществото” за две поредни години. Яшар Яш. обжалва присъдата пред въззивния съд като несправедлива. Той претендира, че наложеното наказание е твърде голямо предвид чистото му съдебно минало. 27-годишният моли за условно наказание в размер на 3 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок или наказание пробация в по-малък размер – 6 месеца. Яшар Яш. има начално образование, безработен е, не е семеен.

Окръжният съд ще се произнесе по двете дела в законния 30-дневен срок. НДТ

 


Сходни връзки

ШОФЬОРИ С ДИПЛОМИ-МЕНТЕ ОБЖАЛВАТ ПРИСЪДИТЕ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди