изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 23:30 EEST
ВСЕ ПОВЕЧЕ РОДИТЕЛИ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ДЕЦАТА СИ, НАСТАНЕНИ В ДОМА В КРУШАРИ    
ОбществоСлед като фондация "Лумос" започна работа с персонала и децата от Дома за деца с увреждания в Крушари, се наблюдава увеличен интерес от страна на родителите, чийто деца са настанени там. Това каза на нарочна пресконференция представителят на "Лумос" в област Добрич Снежана Ванкова. В момента вече 10 семейства посещават редовно децата си, докато доскоро идваха едва едно-две семейства, коментира още тя.

Ванкова заяви, че екипът в дома получава експертна подкрепа, като в момента психолог и педиатър правят оценка на настанените деца в блок 1, които са общо 41 на брой. "Това са най-тежките случаи, но след оценката на специалистите ще бъдат дадени препоръки за подобряване на тяхното състояние. Специалисти работят директно с децата, като вече всички, според състоянието им, биват изправяни, а не да лежат непрекъснато неподвижно в леглата" - каза още Ванкова.

Катя Лазарова от Държавната агенция за закрила на детето , която доскоро е работила в дома в Крушари увери, че за последната година няма смъртни случаи. В момента общо 70 специалисти там се грижат за 95 деца. Ванкова подчерта, че в работата с децата от Дома в Крушари си партнират общината, агенцията и фондацията. Задачата на всички е да се направи максимално най-доброто за децата. Сред постигнатите резултати Ванкова посочи и факта, че вече всички биват извеждани навън, вместо да стоят затворени в помещенията. В момента кметството в Крушари подготвяло празно пространство зад една от сградите, което да стане място за отдих на открито, съобразено с потребностите на обитателите на Дома.

Заедно с работата в Дома в Крушари "Лумос" продължава и работата си с децата от Дома за медико-социални грижи в Добрич. Ванкова подчерта, че и тук се работи в посока да се осигури възможност на биологичните родителите да общуват повече с децата си. От този месец там функционира и Дневен център, който оказва помощ и подкрепа както на деца с увреждания, така и на техните родители по отношение на грижите за тях. Ванкова добави, че фондацията ще финансира обучение на работещите в Дома за медико-социални грижи, за да могат те да оказват адекватни грижи за децата. 14 от малчуганите са обект и на грижите на агенцията "Закрила на детето", като те са обхванати от проект "Детство за всички", каза Лазарова. До 12 октомври ще бъде направена индивидуална оценка на всяко дете, като от октомври до април 2013 г. ще се проведат "Конференции по случай". Това е една нова форма, която разглежда случая на всяко едно дете, събраната от специалистите информация се анализира и обобщава и така се взема решение накъде то да бъде насочена, така че да е най-добре за него, поясни Теменужка Станчева от офиса на "Лумос". НДТ

 


Сходни връзки

ВСЕ ПОВЕЧЕ РОДИТЕЛИ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ДЕЦАТА СИ, НАСТАНЕНИ В ДОМА В КРУШАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди