изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:45 EEST
Иван Иванов-Дядо: Стефка Съботинова се самоуби    
Интервюта Едва ли има човек, който да не е чувал името му. Защото той е... Дядо. Така го наричаха в знак на обич вече покойните му “каки” Бригита Чолакова и Невена Коканова. Импресарио, продуцент, мениджър, телевизионен водещ, това е Иван Иванов – Дядо. Става популярен като водещ в "ТВ неделник", "Шик, шок, шоу" и "Полет над нощта". Той е мениджърът, който работи с Лили Иванова и Стефка Съботинова и всички други най-големи български звезди. 36 години е редом с Хачо Бояджиев и двамата качиха още по времето на соца на сцена и в българския ефир световни звезди като “Юрая Хийп”, “Смоуки”, “Бони М” и Филип Киркоров...


Репортер на в. “ШОУ” накара Дядо да си припомни за най-уникалните случки и най-непрежалимите хора в живота си в едно ексклузивно интервю.

- Иване, животът ти някак осиротява – няма ги вече на тоя свят най-ценните за теб хора извън семейството ти – твоите приятели Невена, Бригита, Стефка, Хачо...
- Знаеш ли, че ме заболя като го казваш така. “Осиротя”... Наистина, осиротя животът ми без тях. Ходя на гробищата и ги посещавам – една след друга – първо при Невена, после при Бригита.

Преди доста години един ден ми се обажда Вера Кочовска и ми казва: “Брат ми (тя така ми казваше – били сме брат и сестра в минали животи!) – ти защо не си ми казал, че Бригита и Невена са ти били толкова големи приятелки?! Ей ги, вика, тука до мене седят – знаеш ли какви хубави работи приказват за тебе!

Ама има нещо, нещо “объркано” има...”

Не обърнах голямо внимание на тази забележка. Мина този разговор и един ден аз се обаждам на Мария Статулова – ние ходим заедно с нея на гроба на Невена Коканова, после отиваме и на гроба на Бригита. На “кака”. Бригита галено ми казваше: “Ох, на кака, дедото!” Та, тръгваме с Мария за гробищата и гледаме за цветя някак първосигнално. Избирам какво да купя и през главата ми минава следната мисъл: “Леле, ако ги купя тия гладиоли по 15-20 лева, как ли ще ме бие по главата кака!” – и в тоя момент виждам в краката си едни хубави букетчета яркожълти невени по 2 лева.

Мария като че ми прочете мисълта: “Ами, разбира се, че това ще купим!”. Отиваме на гроба на Невена, палим свещ, цигарка, говорим си с Мария и тръгваме към гроба на Бригита. И аз изведнъж се сещам: “Мария, спри за малко! Преди 5 години беше, когато Вера ми се обади и ми каза, че двете – Невена и Бригита стоят до нея и си говорели за мен. Ти знаеш ли как се казва Бригита? - И тя се казва Невена. Когато навремето са я записвали, казали на родителите й: “Това германско -“фашистко” име няма да бъде записано, пишете друго! И я записват Невена-Бригита. Впоследствие отпада Невена и остава само Бригита. Ето за какво “объркано” нещо ми е говорела Вера – те и двете са Невени! А я ми кажи случайно ли е, че донесохме тия невени на гробовете им?!” Преди 5 години ми беше казала това Вера, а сега вече и нея я нямаше...!

- Очевидно за теб Кочовска е била голям феномен....
- Само за мен ли?! Един колега

телевизионен водещ страдаше от епилепсия

Притесняваше се, че може да получи припадък в ефир и това го потискаше. Обажда ми се един ден Вера и ми казва: “Ще дойде у вас един човек, не го връщай!”. И кой мислиш идва – същият тоя колега. Минавал наблизо и се отбива у нас. Седнахме на беседката в двора, тръгнах да му правя кафе и телефонът звъни – Вера: “Записвай, вика, на госта си ти ще кажеш какво трябва да прави и след една седмица пак да те посети, аз пак ще се обадя!”. Половин час ме държа на телефона да ми говори, а аз му предадох всичко. След седмица, аз дори бях забравил за уговорката, колегата пак ми идва на гости вкъщи. Звъни и Вера. Поиска да го чуе и му казала: “Повече проблеми няма да имаш!”. Така и стана – излекува го.

- На теб лично предсказвала ли ти е нещо Вера Кочовска?
- На мен никога нищо не ми е предсказвала. Тя на близки хора не можеше да гледа. Но, примерно жена ми говори с баща си чрез нея, след като той почина. Вера направи контакт с него: “Баща ти дойде и пита защо не сте му сложили чехлите в ковчега?!”. “Ами, отговори жена ми, братовчедка ми ни каза, че тези неща, които са били в болницата, по-добре да ги изхвърлим...”. “Ама той, вика Вера, си ги иска тия чехли. Майка ти да сготви това, което той обичаше” – и взе да изрежда разни неща, между които: “И ония бонбони “Детска радост”, дето вече ги няма, да ги намерите! Пита къде му е сивото палто с колана, дългото, и къде е часовникът, който работи само легнал?”.. Жена ми затваря телефона и пита майка си за всяка една от изброените вещи, и чуй – на въпроса за часовника, майка й отговаря: “Ами аз часовника го занесох на вилата, щото той работи само легнал!”. А, кажи ми сега, че не познава Вера!

Тъщата имаше един период, в който, като тръгнеше за гробищата, й се схващаха краката и оставаше на място скована като статуя – ни напред, ни назад. Само като отиваше към гробищата й се случваше това. Жена ми настояваше, но мен все ми беше неудобно да попитам Вера защо. И един ден вече се престраших и я набирам. Преди още да отворя темата, тя ми казва: “Ей, ще ти счупя главата! Какво толкова се притесняваш да не ме набереш. Дай й телефона на жената да ми се обади, ще я оправя!” Отиде тъщата и излезе оттам с мокри дрехи – вода течеше от нея. Какво са говорили двете, не знам, но накрая Вера й казала: “Клекни три пъти и се разходи из стаята. Никога повече сковаването няма да ти се случи!” Така е - не се е случвало оттогава.

- Но защо много хора казват, че Вера Кочовска се е възгордяла и затова е загубила дарбата си – че в последно време не е познавала... Примерно, говореше се, че е предсказвала, че Волен Сидеров ще стане президент....
- Не е казвала такова нещо – аз бях там. Тя на всеки Гергьовден правеше курбан и канеше различни хора – от цялата държава. Казваше: “Вие трябва да се познавате и да се подкрепяте!” – тя избираше кого да покани. Там съм виждал политици, художници, артисти – хора от висок ранг всякакви. Веднъж ме помоли, като тръгвам от София да взема Стефка Съботинова със себе си. “Ама да вземеш, вика, и Капчето, `щото Волен май няма да дойде! Капка да не кара сама колата!”.

Та, взимам ги аз Стефка и Капка и пътуваме тримата. Тогава Вера каза на Капка: “Да поздравиш Волен и да му кажеш “8 процента”. А Капка се дръпна и й вика: “Аз знам, че ти много ме обичаш, но ние нямаме 100 000 лева за кампания, че да вземем 8 процента!”. “Ще видиш, каза й Вера. Ти му кажи това на Волен!” В деня на изборите стана точно така – “Атака” даже мина 8 процента. Така че който говори лошо за Вера, грях му на душата. Знаеш ли колко хора съм виждал при нея –

отиват да се лекуват и тя им подарява злато

Златни пръстени, медальони. Не само че не плащат, ами получават златен кръст – с очите си съм виждал това. На една жена подари златно великденско яйце на златно синджирче.
Тогава, на същото това ходене, тя каза на Стефка Съботинова: “Нещо трябва да запомниш – отрежеш ли си косата, ще умреш!”. Така и стана. Вера не даваше Стефка да си подстригва косата.

- А тя защо я подстрига?
- Не знам. Тя изглежда искаше да умре. За мен това е самоубийство. Така трябва да се мисли за смъртта на Стефка Саботинова, защото тя си отряза косата, престана да си пие хапчетата и за 5-6 месеца си отиде.

- Има ли причина за това, разочарована ли беше от нещо?
- От много неща се разочарова. Имаше от какво да се възмущава. Тя беше близка и до политици, съветваше всички, но

вкъщи имаше неприятности и казваше: “Не мога повече!..”

Освен това много я боляха краката и кръста...

- А защо Бригита - красива жена, направо идеална като личност, не намери своя адекватна половинка в живота?
- Тя отдавна се беше отказала да я търси. Казвала ми е: “Опитах един, два, три пъти... Никой друг не е бил за мене, освен Чандо!” – говореше за третия си съпруг, който загина в самолетната катастрофа с оркестър “София”. Бригита знаеше, че не може да има деца след една цветна бременност. Намери смисъл в обичта си към племенницата си. Те живееха заедно – Бригита и семейството на брат й, в един голям апартамент. После отиде на вилата.

- Имаш ли нещо за спомен от Бригита?
- Купих си картината, която тя много обичаше – беше й подарък от прабаба й – картина, предавана пет поколения от рода им, която тя беше подредила в едно таванско помещение. А след кремацията на Бригита си взех още нещо много лично нейно, за да имам частица от нея близо до себе си. Държа го в сейфа си. “Имам” Бригита в къщата си навсякъде. Тя обичаше цялото ми семейство.

- От рак ли почина Бригита Чолакова?
- Не. Никой не може да каже от какво умря Бригита.

Умря в съня си

Лекарите просто установиха смърт. До последния й миг съм бил с тази жена и тя е споделяла всичко с мен – не беше рак! От рак се умира дълго и мъчително, а тя две седмици преди да почине, работеше - взех интервю с нея на живо в моето предаване.

- Известно е, че Бригита тръгва като шпикер на гарата. Как се озовава в телевизията?
- Леда Милева я открива. Във вариетето в Слънчев бряг. Бригита работи там като водеща, защото съпругът й е в оркестъра. Има опит като диктор на гарата, карала е курс по гримьорство и е правила грим на филмова продукция. Извървява пътя си добра във всичко, което върши. И беше безкомпромисно честен човек.

- Разкажи ми за другата ти близка приятелка – Невена Коканова. Щастлива ли беше тя в брака си с Шарланджиев?
- Да. Той я обожаваше. Толкова неща ми е споделяла Невена, че ми беше наистина като сестра. А как се сближихме? - Изгасва токът на сцената на Младежкия дом в Златни пясъци и аз казвам: “Слагайте свещи! Ще си говорим на свещи!”. Настава една невероятна атмосфера. Представям я, тя излиза и аз я питам: “Коя зодия сте?” Стрелец съм - отговаря ми тя. Не казвайте, отвръщам аз, че сте родена на 12 декември. А тя ми казва: “Ами, значи, вие знаете!”. Аз, викам, си казвам моята рождена дата. Тя: “Не, това е моята рождена дата!” И, моята - викам. “Дай си паспорта!”, казва ми тя. Добре, отвърнах, дайте и вашия. В тъмното носят паспортите ни и след като тя се убеди, че не лъжа, прегърна ме на сцената и ми каза: “Ти си моят човек!”. Така беше до края на живота й. Но ти ми кажи какво е това – съвпаденията на датите на Бригита с майка ми и на моята с Невена?! Бригита и майка ми са астрални близначки – родени са на една и съща дата, месец и година. Връзката между мен и Бригита се чувстваше във всичко. Няма случайни случайности.

Кеворк Кеворкян ми е поднасял комплимента, че ми прави чест, че не позволявам да бъде забравена паметта на Бригита... На празника на телевизията Манджуков ме награди със Златната монета на ББТ, заради факта, че това е единствената медия, в която има “интервю с мъртвец 5 години след смъртта му”. Имам този диплом и го пазя. А Стилиян Иванов тогава беше шеф на телевизията и ме наказа за същото предаване, понеже съм бил вкарал повече от трима човека в студиото /?!/ Отряза ми предаването с половин час.

- Иване, ти приключи твоята телевизионна кариера при Хачо. Не те ли блазнят с нови тв предложения?
- Имам такива предложения, но де да знам – плаши ме нивото, или по-точно липсата на ниво. Кажи ми един авторски проект в ефира!? - Няма, всичко е формат отвън. Ако имам прилично предложение, с повече независимост - да. Моята кауза винаги е била една – хората в неравностойно положение. Повечето ми предавания са били свързани с благотворителност. С Невена Коканова за час и 15 минути веднъж събрахме 24 000 долара. Сега съм се посветил изцяло на такава дейност. Подготвям благотворителен концерт за хората с увреждания – на 3 декември в НДК.

- Каза, че чакаш “прилично предложение”. А имал ли си “неприлични”?
- О, Боже, много! И ако ти кажа от кого, ще станат за резил много хора. Имаше един момент, в който “Шик, шок, шоу” гонеше нивото на новините по рейтинг. И се оказа, че хората имат нужда от пиар и са готови на всичко, за да го получат чрез такъв формат предаване. Първо сам си търсех гостите и после изведнъж започна обратното – сами

взеха да ми правят “неприлични” предложения, за да ги поканя

“Ако ме поканиш, имаш всичко, каквото поискаш!” - дотам се стигна. Това вярно, че е вид оценка на работата ти и респективно на зрителската аудитория, но някак си пошло се правеше от някои хора. Имаше и големи звезди, които се предлагаха по недостоен начин.

- Сега например се говори, че някои са си платили, за да влязат във “ВИП брадър”...
- Честно да ти кажа, не вярвам. Говореха това за Къци, но той си има телевизионно предаване - бате Енчо продължава да забавлява децата. А Къци официално заяви намерението си да се върне на екран в предаване от типа на “Невада”.

- Като спомена шоуто “Невада”, наскоро Гала отрече кариерата й да е стартирала оттам и благодарение на Къци...
- Е, как така ще отрича?! В мое предаване тя е казвала, че кариерата й тръгва от участието й там и че се е учила от Бригита. Не искам да кажа, че това е вид подражателство, защото Бригита беше мерило и да й подражаваш е нещо като творческа “кражба”. Самият Хачо, царство му небесно, казваше: “Нея няма кой да я надмине!”

- Вярно ли е, че с Хачо си работил 36 години?
- Да. Изключителен човек! Аз съм горд, че съм единственият, който успя да му направи две скрити камери на Хачо. Две! Той никога не казваше: “Много е хубаво!”, но аз пък успях да го трогна. През 2000-та година го поканих да участва в предаването ми като “режисьор на столетието”. Той каза: “Добре, ще дойда с влак!” И аз организирам следното нещо – на изхода на гарата във Варна да се постели червен килим и като стъпи Хачо по него, гръмва духов оркестър и тръгват мажоретки.

Шофьор го посреща и го държи така, че да върви по килима, да не кривва встрани от него. В това време камерите снимат. За пръв път видях Хачо толкова притеснен. На всичкото отгоре не ме вижда. Една рускиня, много висока, накарах да му поднесе цветя и я инструктирах: “Ако поиска да се наведеш, за да те целуне, няма да се съгласяваш!” Той обаче й кресва: “Наведи се!” - и я целува.

Едно интервю на Еми МАРИЯНСКА

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Иван Иванов-Дядо: Стефка Съботинова се самоуби | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди