изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:49 EEST
Еврокомисар подаде оставка заради лобистки скандал    
Европейски съюзЕвропейският комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали е подал оставка, която влиза в сила незабавно, съобщи ЕК. Повод за оставката е разследване от страна на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) по жалба на тютюнопроизводителя Суидиш Мач (Swedish Match), внесена през май тази година, предаде БТА.

Фирмата посочва, че малтийски предприемач е използвал контактите си с Дали, за да поиска облаги от нея, като в замяна да лобира за бъдещо приемане на европейско законодателство в тютюневия сектор и по-точно за забрана на износа от ЕС на емфие. Сигналът е бил подаден до ЕК, а тя незабавно го е прехвърлила към ОЛАФ, се посочва в изявление на комисията.

В окончателния доклад на службата, предаден вчера, сигналът е бил потвърден от извършеното разследване. ОЛАФ не е открила доказателства за пряката намеса на Дали, но е установила, че той е бил запознат със случая.
В допълнение се отбелязва, че лобистът не е успял да повлияе на политиката и действията на ЕК в желаната от него посока.
Докладът е препратен на главния прокурор на Малта.

Дали категорично отрича заключенията, но е решил да подаде оставка, "за да може да защити своята чест и честта на ЕК", пише в изявлението.

До излъчването на нов еврокомисар от Малта дейността на Дали ще бъде поета от зам.-председателя на ЕК Марош Шевчович.
http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Еврокомисар подаде оставка заради лобистки скандал | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди