изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:04 EEST
Закриват пет болници, сред тях са тези в Тервел и Генерал Тошево    
Здраве

Пет общински болници се закриват и стават модерни медицински центрове. Пълна промяна ще претърпят здравните заведения в  Генерал Тошево, Тервел, Котел, Годеч и Малко Търново. Бунтове като в Девин обаче не се очакват, защото лечебниците ще получат близо 5 млн. лева по програма „Регионално развитие“, които  ще позволят ремонт и закупуване на супермодерна техника.



Договорът за финансирането ще бъде подипсан днес от министърът на здравеопазването Десислава Атанасова  в министерството на регионалното развитие.

В Тервел, в нов медицински център ще се превърнат две от крилата на бившата болница. Ще се изгради сектор, в който ще се разположат нов рентген и за първи път ще има  мамограф. Дамите ще имат възможност да си правят чести прегледи на място, за да се ограничат случаите на рак на млечната жлеза. Изцяло на ново място ще бъде разположена и лабораторията, както и кабинетите на специалистите. Отделът за детски болести ще има отделен вход, регистратура и повече помещения.

Изгражда се сектор за еднодневна хирургия и стационар от стаи за пациенти, които се нуждаят от кратък престой в центъра.
Само секторът по физиотерапия запазва досегашното си разположение, поради специфика на изискванията към него, които не могат да бъдат удовлетворени при разполагане на 1-ви етаж, каквото беше желанието на общината. Общата стойност на проекта е 999 232,64 лв. с ДДС и включва още разходите за проектиране, строителен и авторски надзор, одитиране на разходите, публичност.

Преструктурирането на болницата в Генерал Тошево в медицински център се планира още в началото на годината. Тогва Министерството на здравеопазването предлага болницата в града да бъде закрита, а на нейно място със средства от оперативна програма „Регионално развитие” да се създаде общински медицински център с до 10 легла.

Според наредбата за лечебните заведения медицинските центрове осъществяват дейността си под форма на търговско дружество или кооперация и се управляват от лекар с призната специалност.

dartsnews.bg

 


Сходни връзки

Закриват пет болници, сред тях са тези в Тервел и Генерал Тошево | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди