изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 05:35 EEST
Димчо Михалевски: ГЕРБ провежда тайна приватизация на болничната помощ    
Политика„Откакто ГЕРБ са на власт целенасочено се провежда тайна приватизация на болничната дейност”, каза депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски при представяне на открито писмо до премиера Бойко Борисов по повод фалита на общинската болница в Девин. Михалевски обясни, че в страната ни са разкрити над 20 нови, големи частни болници, които изземат все повече от ограничения ресурс на Здравната каса, определен за болнична помощ.

 „При общ размер на финансиране на всички лечебни заведения от 1 милиард и 200 млн. лева, годишно, новите частни болници са ангажирали ресурс от над 200 милиона лева. При тази ситуация се срива финансирането на почти всички общински и държавни болници”, категоричен е Димчо Михалевски.

Депутатът от левицата изтъкна, че фалитът на болницата в Девин има пряка връзка с ангажиментите на правителството към общинското здравеопазване. „Още повече, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на Община Девин на последните местни избори носи пряка отговорност за състоянието на болницата”, припомни Димчо Михалевски. Той разкри, че освен лошото управление на здравното заведение, има още две причини за състоянието на малките общински и държавни болници: високите нива на компетентност по клиничните пътеки, които рязко са ограничили броя на клиничните пътеки в малките болници и отрязаната от правителството на ГЕРБ субсидия за болниците в отдалечените, планински райони на страната. „Факт е, че не само общинската болница в Девин има финансови проблеми. Такива проблеми имат всички малки общински и държавни болници в цялата страна”, категоричен е  Михалевски.

Според него за спасяването на болницата в Девин е необходимо спешно осигуряване на финансов ресурс в размер от около 2 милиона лева, но за спасяването на общинското и държавно здравеопазване е необходима промяна на методиката за определяне на нивата на компетентност на болниците и възстановяването на практиката за предоставяне на целева годишна субсидия за всички отдалечени болници и болниците в планинските райони.

 

„Не за първи път сме свидетели на изключително неадекватни действия на управляващите в областта на здравеопазването. Пример за това е нелепата смърт на 36-годишен мъж, починал от ужилване от пчела в Оряхово”, каза депутатът от ПГКБ Георги Божинов по повод негов сигнал към здравния министър Десислава Атанасова.

Божинов припомни, че вече нееднократно е подавал сигнали за общинската болница в Оряхово, която е изпаднала в тежка финансова и кадрова криза. „Нуждите и надеждите на хората за добре работещо лечебно заведение и добре организирана бърза и неотложна помощ са огромни. Общинското ръководство полага похвални усилия, но без ясна стратегия и без конкретна здравна политика и помощ от правителството резултатите няма да бъдат задоволителни”, заяви Георги Божинов.

Депутатът бе категоричен, че въпреки, че болниците са търговски дружества, които могат да фалират и да им бъдат назначавани ликвидатори, това не означава, трябва да има и ден пауза, в която да не е гарантирана неотложната и спешна помощ на хората. „В болницата в Оряхово вече се режат радиаторите. Сигурно добрите намерения на ГЕРБ и там ще се реализират, но днес вече умират хора и ние не можем да чакаме слънчевите перспективи на управляващите”, каза още Георги Божинов.

                                                             Жанет Пашалиева
 


Сходни връзки

Димчо Михалевски: ГЕРБ провежда тайна приватизация на болничната помощ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди