изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:49 EEST
Мистериозен sms за майката на убития милионер Стоян Стоянов    
НовиниЗа да получиш информация за сина ти, трябва да платиш 200 000 лева

Скандални машинации тресат делото за убийството на бургаския милионер Стоян Стоянов, научи „ШОУ”. Подправен съдебен протокол от заседание по завързания казус, провело се през лятото, беше причината буквално да бъде взривена и без това мега нагнетената атмосфера около делото „Гранити”. „Неверните неща, които са отразени в протокола от съдебното заседание, проведено на 16 и 17 юли тази година, са толкова много и толкова фрапиращи, че секретарката, която е изготвила протокола, е отказала да го подпише!”, разкри ексклузивно пред наш репортер адвокат Бранимир Балачев, който защитава Галин Костов - сочен от прокуратурата за поръчител на екзекуцията на бургаския бизнесмен. Бившият съдия от Варна Галин Костов е обвинен в това, че заедно с ексшефа на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов е възложил „мократа поръчка” на Нено Стоянов и Стоян Колев. Те пък от своя страна ангажирали с прякото й изпълнение Манол Хаджиев-Индианеца и някой си Веско – неустановен до момента, като им обещали общо 60 000 евро.


Бургаският милионер Стоян Стоянов с приятелката си Мария

Сагата с отвличането и убийството на шефа на „Гранити” се точи от 6 март 2008 година, когато той е бил забелязан вечерта да паркира луксозния си „Лексус” в гаража пред дома си в Бургас. Година и половина по-късно разследващите обявиха, че са открили останките му в Дюлинския проход. Два месеца преди това вече бяха закопчани Колев и Стоянов. Арестът на Костов също не закъсня. Той бе задържан веднага след изравянето на костите на убития бизнесмен. Михайлов беше обвинен задочно, тъй като по време на ареста на Костов бе в чужбина, а след като разбра какво се случва – изобщо и не се прибра.

Цялото дело е един фарс

и обвинителният акт е пълна недомислица, твърди пред “ШОУ” адв. Балачев. „Прокуратурата е сътворила един преразказ по картинка, в който няма един верен факт! Пет пъти съдът го връща, защото написаното в него не се връзва по никакъв начин с това, което е между кориците на делото. Прокуратурата обаче упорства и накрая намери състав, който им го допусна. Допуснаха да се вкара такъв порочен обвинителен акт, очевидно не без натиск... Такова нещо няма никъде!”, гневи се адвокатът. Балачев и колегите му - защитници на другите подсъдими, разкриват, че именно заради това бързане делото „да приключи на всяка цена”, са били направени и скандални поправки и „доизкусурявания” на съдебния протокол от заседанието пред лятото. „Вписвани са изявления, които изобщо не са правени в съдебната зала. Изтрито е това, че не е четен в залата целият обвинителен акт, а само неговият диспозитив.
 
Това са недопустими процесуални нарушения! И точно за да ги оправи и да не стане повод постановената от него присъда да бъде отменена на втория инстанция, съдия докладчикът Захарин Захариев се разпорежда да бъде подправен протоколът”, разкрива шокиращите факти Балачев. На съдебното заседание обаче имало и поискан от защитата аудиозапис, което объркало схемата с поправките. „Съдебният секретар Лена Димитрова не се съгласила да направи фалшификация в протокола и да замаже незаконосъобразното поведение на съдебния състав, защото после от аудиозаписа ще се видят поправките. Те така или иначе са били нанесени, при това в специално закрито съдебно заседание. Това е абсолютно недопустимо и прави протокола недействителен! Отказът на секретаря Димитрова да подпише подправения протокол няма аналог в историята на правораздаването на страната ни! Едва ли подобен скандал се е случвал и някъде другаде по света!”, ядосва се Бранимир Балачев.
Миналия понеделник, когато беше поредното съдебно заседание по делото „Гранити”, всички адвокати на подсъдимите скочиха срещу съдебния състав и му поискаха отвод заради закононарушения и фалшификации. Ентусиазмът на наежените защитници обаче бе попарен за сетен път с лаконичното обяснение, че искането има е неоснователно. Така шестият поред опит делото да тръгне се оказа успешен за прокуратурата. „Аз за 30 години практика, такова нещо не съм виждал! Това дело е абсолютен прецедент!”, обяснява пред „ШОУ” Балачев.

Всички защитници по делото „Гранити” считат, че то е тотално скалъпено и съдбата му ще бъде като тази на друго скандално дело.

„Ще стане като с „Белнейски” -

уж всичко беше наред, а сега ВКС го върна за ново разглеждане. По делото „Гранити” разследващите не са си свършили работата и се опитват да прехвърлят горещия картоф на съда. А никой няма интерес една постановена присъда да се отмени и то да започне отначало”, коментира още адвокатът на Галин Костов.

Според Балачев мистериите по „Гранити” са твърде много, за да са случайни, и самото дело още от началото е тикано в грешна посока. „Да започнем от абсурдността на мотива на прокуратурата, която твърди, че Галин Костов и Станислав Михайлов са поръчали убийството на Стоян Стоянов, защото.... искали да му продадат имот от 2 декара, но той отказал да ги купи. Е, как можеш да накараш човек насила да купи нещо?! Да продаде – да, но да купи?... Трябва да е ясно, че е имало много хора, които по един или друг начин биха имали мотив съсобственикът на „Гранити” да изчезне, но Галин Костов не е един от тях”, казва още Балачев.
Той сензационно разкри пред „ШОУ”, че нишката за разплитането на убийството на Стоянов „убедително сочи на друго място”. „Води към Пловдив. Мисля, че разследващите трябваше да насочат усилията си към близкия кръг на Стоян Стоянов. Нека обърнем внимание на поведението на двамата му съдружници в деня, в който той изчезва. Ами всички хващат самолета и заминават за Австрия... на шопинг (??!). Това някакво съвпадение ли е?!...”, риторично пита Балачев. Той не скрива подозрението си, че

шопинг екскурзията би могла да е с цел подсигуряване на алиби

Самите действия, свързани с „Гранити”, след изчезването на бизнесмена, също будят съмнение. „Веднага са изкупили акциите на Стоян Стоянов, което е недопустимо! Става дума за сериозно дружество с много активи, не става дума за лев-два! Откъде са били сигурни, че този човек няма да се върне, че продават акциите му?! Може да е бил задържан, отвлечен и т. н. Всички знаем, каква беше ситуацията с „Наглите”. Ами ако се беше върнал Стоянов, какво щеше да получи?... Това е индикация, че те са знаели, че няма да го има този човек!”, категоричен е адвокат Балачев.

Близки до неговия клиент пък разкриха пред „ШОУ”, че самият Галин Костов е описал подробно в жалба до главния прокурор Борис Велчев всички процесуални нарушения по делото. В нея има и преинтересни факти около завързания случай, на които той и защитниците по делото са попаднали. „Притеснява ме фактът, че още на третия ден след изчезването на Стоян, както и до настоящия момент, Христев (Ангел Христев – съдружникът на Стоян Стоянов от Пловдив, с когото основават „Гранити” – б. а.) е уверен в това, че Стоян няма да се върне и по никакъв повод не допуска да се случи обратното. През месец юли тази година на една от срещите ни с Христев той ми каза, че е разговарял с някакъв прокурор, който му е казал, че скоро ще правят разпит на някакъв задържан пред съдия, който трябвало да си признае, че Тодор е извършител на отвличането на Стоян”. Тези думи на майката на убития Стоянов е отбелязал в жалбата си до главна прокуратура Галин Костов. Самият той категорично отказва да коментира всякакви факти по делото, докато то не приключи и на трета инстанция. В жалбата му обаче са описани доста притеснителни факти, като например разпит на брата на убития шеф на „Гранити” - Ивайло Стоянов. През ноември 2008 година той разкрива пред разследващите, че „Ангел Христев не се притеснява особено много, че евентуалната му съпричастност към изчезването на Стоян би могла да се разкрие, тъй като разполага с контакти с хора със сериозни позиции...”. Както и: „... във всичките ми срещи с Христев ми правеше впечатление наглото и абсолютно уверено поведение, че

брат ми няма да се върне”

Адвокат Балачев разкри и нещо друго. Ден след изчезването на Стоянов, на телефона на майка му бил получен sms с текст: „За да получиш информация за сина ти, трябва да платиш 200 000 лева. Срещу тях ще получиш по-нататъшни инструкции от сина ти. Чакаме отговор с sмs до 10 минути”. Майката веднага се обадила в полицията и контактът с похитителите бил преустановен. „Това означава, че той е бил жив в този момент. Има много следи, по които не е работено. Стоянов е имал много сложни взаимоотношения с жената, с която е живял. Те са били разделени и е чакал дете от нея. И там има интересна следа – с бившия й мъж, известен като Малкотърновския, която обаче изведнъж приключва без обяснение. Никой не казва дали на него алибито му е проверено и дали е достоверно”, коментира Балачев.

Според адвоката посочените за извършители на екзекуцията не биха могли да я извършват. Той е категоричен, че няма никакъв Веско, за който твърди прокуратурата.
Балачев

хвърля и още една бомба

свързана с присъствието на бившия шеф на Агенцията по държавни вземания Станислав Михайлов в редицата на подсъдимите. „Всичко е заради търкания с властимащи хора, които преди бяха на върха на властта. Става дума за хора от Тройната коалиция. Така че ненапразно му се спретва това дело. Покрай него въвлечен е и Галин Костов”, категоричен е Балачев. Според него цялата схема е изпълнена от хора в Бургас, но начертана от други в София. Като бивш следовател той е още по-категоричен, че нещата на прокуратурата не са изпипани добре, което юристът смята, че никак не е случайно. „Липсват разпечатките на телефоните на подсъдимите. Никой не е разпоредил те да бъдат проверени. Никой не е поискал и да бъдат проследени джипиесите на автомобилите им. Защото, ако това се направи, ще се види, че нито Костов, нито Михайлов, са били в Обзор, както твърди прокуратурата. А това като пропадне – пропада цялата им обвинителна теза!”, счита Балачев. Той коментира още, че самото твърдение, че поръчителите са ходили да се срещат с физическия изпълнител, както се твърди в обвинителния акт, е, меко казано, смешно.

По делото присъстват и други шокиращи твърдения, като тези на трима свидетели, които казват, че подбудител на отвличането и убийството на Стоян Стоянов е някакъв криминално проявен тип с имена Димитър Димитров. „Същите тези свидетели казват, че той пък е бил нает от други хора - поръчители, като следата сочи отново към Пловдив. Това лице Димитър Димитров обаче не е задържано. А то на два пъти е казвало, че

„негови хора са свършили работата” с убийството на Стоян Стоянов”

казва Балачев.

Той разкрива и че приживе Стоянов е трябвало да осъществи сделка за 12 милиона евро за строителството на контейнерен терминал за цимент в Бургас. „Съдружник, от една страна, е била турска фирма, от друга страна - собствениците на пристанището, и от трета – „Гранити”. Като отвличат Стоянов обаче, турците си казват: „Ние с мутри няма да работим” и сделката се проваля”, разяснява адвокатът. За него е странно как толкова време никой от разследващите не е поискал да бъде направена съдебно-икономическа експертиза на състоянието на „Гранити”. Защитниците по делото си обясняват този факт само с това, че вероятно нещо не трябва да излиза наяве. Освен това по Закона за счетоводството давностният срок за една подобна ревизия е 5 години, които съвсем скоро изтичат.

Освен чисто икономическите потайности около убития бизнесмен Стоян Стоянов, между кориците на делото изскачат и далеч по-страшни информации за него. Пред разследващите свидетели са заявили, че вероятно той се занимавал и с наркотици. Според показанията, покойният шеф на „Гранити” бил съдружник със свой съученик, с когото имали тирове. С тях те внасяли строителни материали от Гърция, но не се ограничавали само до тях. „Има свидетелски показания в тази насока, но нищо повече...”, потвърди и Бранимир Балачев пред “ШОУ”.

Орлин ФИЛИПОВСКИ
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Мистериозен sms за майката на убития милионер Стоян Стоянов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди