изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:35 EEST
НА ПЪРВО МЯСТО ВИНАГИ СЪМ ПОСТАВЯЛ ИНТЕРЕСИТЕ НА ХОРАТА ОТ ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
ИнтервютаКметът на община Добричка Петко Петков пред НДТ

- Г-н Петков, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси излезе с решение по сигнал, подаден срещу Вас в качеството Ви на председател на Управителния съвет на сдружение "МИГ Добричка", както и срещу Ваши служители. Сигналът е подаден от общинските съветници от ПП "Социалдемократи" - Петър Желев, от ГЕРБ - инж. Петър Петров,   Димитър Чернев, Анна Цонева, Джемайдин Белбер и Петър Петров, и от ДПС - Пламен Недев, Джевдет Мехмед, Иван Стоянов и Нуртен Асан. Бихте ли обяснили на кратко за какво е този сигнал?

- Няколко са нещата, в които те виждат конфликт на интереси. Едното е сключеният договор за офис на "МИГ Добричка". Второто е за запис на заповед. И третото, че съм подписал платено нареждане за превеждане на 56 348 лева от бюджета на общината. Аз не съм получил официално решението на комисията, но доколкото разбирам, по медиите се тръби, че Петко Петков вече не е кмет, че е отстранен от длъжност. Благодаря ви за поканата, за да мога да кажа няколко думи. За нас класирането на Стратегията ни за "МИГ Добричка" беше голямо признание за труда, който положиха много хора от общината и на тези, които я разработваха. Лично премиерът ни връчи договора - на 13 октомври 2011 година. С голям ентусиазъм започнахме работа, но явно някои хора смятат, че в МИГ-а се вършат незаконни неща.

- По първия момент от сигнала - за сключения договор за офис, комисията излиза с решение, че няма конфликт на интереси.

- Да, не се установява конфликт на интереси, тъй като няма изгода за кмета и личността Петко Петков и не е ощетена общината. Аз искам да кажа, че от неизползваема повече от 20 години стая, която няма да се използва и през следващите 20 години, ние внесохме в касата на общината 1 500 лева. Може да има превишаване на правата, но не сме ощетили никого. Записната заповед е по решение на Общинския съвет. Изпълнил съм това решение, издал съм такава заповед. Решено е, че няма конфликт на интереси. Установен конфликт на интереси е защо съм подписал платежно нареждане и съм превел 56 348 лева на "МИГ Добричка". Трябваше да има похарчени средства и имаше две възможности - да вземем заем от банка срещу някаква лихва или да поискаме безлихвен заем от общината с уговорка средствата да бъдат възстановени. Тази докладна влезе в ОбС, обсъжда се. ОбС гласува да се осигурят тези пари и най-интересното - възлага на кмета да изпълни решението. Кой освен разпоредителя на бюджета ще подпише за превеждането на парите? Единствено комисията е установила, че не съм подписал декларация по чл. 12, ал. 4 от ЗПУКИ. Честно, не съм знаел и не съм я попълнил. И съм направил голямо нарушение, че съм изпълнил решението на съвета...

- Ще обжалвате ли решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси?

- Против това решение за установяване на конфликт на интереси има две особени мнения от членове на комисията, които са в моя полза и аз ще използвам аргументите, когато обжалвам решението. Първо - пред Административен съд-София, на първа инстанция. Дано там да се реши проблемът. Ако не, има още една инстанция - Върховният административен съд. Ако трябва да стигна до там, ще стигна до там.

- Г-н Петков, защо се случват така нещата в община Добричка през настоящия мандат?

- Трябва да попитате тези, които са подали сигнала. Някои от тях и от предния мандат пишат жалби. Сега станаха 10 души жалбоподатели. Хората, които трябва да решават проблемите на общината, се занимават с жалби и с кмета, който няма голямо касателство с определяне насоката за развитие на общината, той е изпълнител. Аз изпълнявам техните решения, независимо кой ги взема и по какъв начин. Нямам право да не ги изпълнявам, мога да ги обжалвам, ако не съм съгласен. Съветниците не могат да ми търсят някаква сметка, че не изпълнявам техните решения.

- А ако все пак се стигне до отстраняването Ви от длъжност...

- Кметът, който е отстранен от длъжност, има право да кандидатства на частичните избори. Аз съм дал дума, че няма да участвам повече в редовни избори. Но щом се прави опит да се прекратяват правомощията ми предварително, заявявам, че ще се явя на изборите и дано да не спечеля... Ще направя всичко възможно да спечеля. Независимо какви методи и начини ще се употребяват против мене. Няма значение какво ще се случи с Петко Петков. Аз им препоръчвам на споменатите съветници да прочетат клетвения си лист още веднъж. Защото някои са го забравили. И да работят в интерес на хората от Добричката община. Ние – администрацията, сме изпълнители на решенията на общинския съвет, а те трябва да бъдат добри за хората от нашата община. Те не трябва да бъдат в интерес на този или онзи общински съветник и да са в полза на някой, който желае да направи нещо, което не е законно.

- Г-н Петков, на последното заседание на ОбС отново бе отхвърлено предложение, касаещо депото за твърди битови отпадъци край Стожер. Как ще коментирате това?

- Въпреки че се решават тези въпроси от съвета, всички обвинения са към кмета. Аз искам съвсем отговорно да заявя, че всички мои задължения, които са били във връзка с депото, аз съм ги изпълнил. Какво ми е струвало да пиша докладни, да предлагам решения, които примерно не ги харесват и от моята група, аз съм го направил. Отговорен за депото за село Стожер е ОбС. И задача на ръководството на съвета е да се оправя в ОбС. Не на кмета. Ако чакат аз да им осигурявам гласове, съжалявам много. Ръководството е длъжно да намери начин, да се разберат в ОбС и работата да върви. При мен в администрацията имам опоненти, но не се оплаквам. Моята работа, смятам, че върви. И колкото и опити да правят да разцепват, да разделят, няма да се получи, докато съм аз. Трябва да се разберат с хората от общината да не гласуват за Петко Петков.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА 

НАЙ-ЦЕННОТО БОГАТСТВО СА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА

ИЗБОРИТЕ СВЪРШИХА, ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ В ИНТЕРЕС НА ХОРАТА

ОБЩИНА ДОБРИЧКА - С ОБНОВЕНИ И ПРИВЛЕКАТЕЛНИ ЗА БИЗНЕС И ЖИВЕЕНЕ СЕЛА

ВИНАГИ СЪМ СЕ ВОДИЛ ОТ ДЪЛГА СИ КЪМ ХОРАТА

УПРАВЛЕНИЕТО НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА - ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ В ИМЕТО НА ЖИТЕЛИТЕ Й

ДОБРОТО И ПОЛЕЗНОТО НЕКА СЕ УМНОЖАВАТ СТОКРАТНО

 


Сходни връзки

НА ПЪРВО МЯСТО ВИНАГИ СЪМ ПОСТАВЯЛ ИНТЕРЕСИТЕ НА ХОРАТА ОТ ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди