изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:23 EEST
УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ДОУБИВАТ С НОВО ВДИГАНЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА    
Политика

ВЯТЪРЪТ И СЛЪНЦЕТО ПОСКЪПВАТ? "Прекалено рано е да се правят заключения за цената на електроенергията от 1 юли", каза обаче министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев



Заради енергията, произведена от възобновяеми източници ще има увеличение с не по-малко от 3 процента в крайната цена на електроенергията от 1 юли догодина, заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

А цената за достъп до мрежата, която от 14 септември бе въведена за производителите на зелена енергия, ще бъде намалена. Семерджиев посочи, че това ще стане, когато цената за достъп бъде постановена като постоянна, а не временна ,както е в момента.

Преди месец производители на зелена енергия няколко пъти протестираха срещу тази такса.

"Прекалено рано е да се правят заключения за цената на електроенергията от 1 юли", каза обаче министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Преференциалните цени на зелената енергия не са били променяни, а въвеждането на цени за достъп е направено с цел допълнителните разходи на електроразпределителните дружества за изкупуване на енергията от ВЕИ на преференциални цени да се поеме от тези, които предизвикват разходите - производителите на зелена енергия, а не от крайните потребители.

"По наши изчисления цените за достъп компенсират направените разходи за тази година, от следващата година обаче тези разходи вече трябва да се предвидят в новата ценова рамка и ще бъдат отразени в крайната цена на електроенергията", обясни Семерджиев.
Пред журналисти министър Добрев коментира след връчването на договори по Оперативна програма "Конкурентна способност". "Прогнозите на ръководството на ДКЕВР за минимум три на сто ръст на цените на тока догодина, доколкото разбрах, е заради компенсиране на по-големи разходи за зелена енергия. Тези разходи най-вероятно са от стария период, цената за достъп, която беше определена, компенсира част от разходите".

Помолен да коментира твърдение на Българската фотоволтаична асоциация, според което е имало сгрешена прогноза, и още от юли цената на тока е трябвало да бъде увеличена с повече от 13,6%, министърът, каза, че ако има грешка в прогнозите, има регулатор, който трябва да вземе мерки, ако сметне за необходимо.

"Виждате каква е тежестта на зелените енергии, които се случват прекалено рано в нашия период за изпълнение на ангажимента към ЕС до 2020. Ако не бяхме направили закон през 2008 г., така че да стимулираме развитието на тази енергия в първите години от този период, а го бяхме направили през 2015-а, сега виждате, че цената и на фотоволтаиците, и на вятъра е много близка до пазарната цена на конвенционалните енергии", заяви министърът.

Според председателя на ДКЕВР Смерджиев не се очаква факторът "емисии парникови газове", които от догодина трябва да бъдат купувани от българските производствени централи, да повлияе съществено върху крайната цена на тока. Доскоро тон емисии се е търгувал по 7 евро, а цената сега е увеличена до около 9 евро на тон.

Ако тези цени се задържат и през следващата година, те не би трябвало да повлияят върху крайната цена на тока, защото вече са отчетени като фактор, каза Семерджиев.

Той за пореден път заяви намерението на регулатора да намери начин да намали цените на енергията от ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3", които са фиксирани по дългосрочни договори.
www.dir.bg
 


Сходни връзки

УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ДОУБИВАТ С НОВО ВДИГАНЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди