изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:52 EEST
ОТКРИХА ГЪГРИЦА В БОБ ЗА БЕДНИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ    
Новини

Гъгрица е открита в една от партидите зрял фасул, предоставени на Областния съвет на БЧК в Добрич по програмата за подпомагане на социално слаби с интервенционни запаси на Европейския съюз. 22, 5 тона боб, които са в склада на организацията в добричкото село Победа, са поставени под възбрана от Областната дирекция на Агенцията по храните. Зрелият фасул бе доставен на 19 октомври, разказа за НДТ директорът на ОС на БЧК д-р Артюн Еринозов. При доставянето му видимо не са констатирани нередности от инспектор на ОД на Агенцията по храните. В понеделник са взети проби за лабораторен анализ, извършени в Регионалната здравна инспекция във Варна.



Вчера е получен протокол от лабораторията, в който е записано, че в боба има наличие на мъртви вредители. Бобът се придружава от сертификат за качество, документ за годност, от който е видно, че е годен до 2014 година, и декларация за произход - от ЕС, обясни д-р Еринозов. "БЧК не носи отговорност за хранителните продукти, а доставчиците, операторите и производителите. БЧК само изпълнява програмата", посочи директорът на ОС на БЧК.

Цветът на зрелия фасул е първото, което навежда инспекторите от Агенцията по храните, че има някаква нередност. "Не е бял, а от кафяво до светло бежово, има и петна", каза за НДТ д-р Анелия Андонова - началник отдел "Контрол на храните" към Областната дирекция на агенцията. Установено е, че става дума за гъгрица. Издадено е предписание за спиране на реализацията, след което директорът ще издаде и заповед за спиране и има законов срок за обжалване, обясни д-р Андонова. Бобът е пакетиран в базата във варненското село Слънчево на фирма "ЧЕХ" ООД.

В склада на БЧК в село Победа има още една партида зрял фасул, също 22.5 тона. При нея не е установена гъгрица. Бобът от двете партиди видимо се отличава, видя репортер на вестника. НДТ

Унищожават 90 тона негоден за консумация боб за бедни

КАТО НЯМА ХЛЯБ - БЕДНИТЕ ДА ЯДАТ БОБ С ЧЕРВЕИ

 


Сходни връзки

ОТКРИХА ГЪГРИЦА В БОБ ЗА БЕДНИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди