изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:27 EEST
ТАМБУРИСТКА ОТ СОУ "СВ. КЛ. ОХРИДСКИ" - СЪС СТИПЕНДИЯ ОТ ФОНДАЦИЯ "КОМУНИТАС"    
Култура Гергана Бойчева, възпитаничка на училището по изкуствата СОУ "Свети Климент Охридски" в Добрич, спечели стипендия по националния проект "1 000 стипендии" на фондация "Комунитас". 14-годишното момиче свири на тамбура, неин преподавател е Стефка Василева.

По програмата се отпускат стипендии на талантливи деца. Освен, че трябва да имат награди в определена област, те трябва да напишат и есе. Темата на есето на Гергана е "Нуждае ли се музиката от история". "Програмата е за деца след шести клас, Гергана е първата ми ученичка, която можеше да участва - обясни Стефка Василева. - През следващата година това ще могат да направят и други мои възпитаници, които са талантливи и имат много награди. Тази година за стипендии на фондация "Комунитас" са кандидатствали 850 деца, от тях одобрените са 350. Кандидатите от Добрич са 10, от тях 6 получават стипендии. Гергана е единственото дете от нашия град със стипендия в раздел музика.

ВЛЕЗТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК-ГРУПА "ДОБРУДЖАНЦИ"

Гергана Бойчева свири на тамбура от първи клас, изявява се и в квартет и в народния оркестър на СОУ "Свети Климент Охридски". Има много отличия - индивидуално и в двете формации. Сред тях са лауреат първа степен от международния фестивал "Трикси", първа награда от фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" в Дебрене, първа награда от националния конкурс "Диньо Маринов, Варна, сребърна лира от фолклорен конкурс в Стара Загора, трета награда от "Фолклор без граници"... През м. г. е била поканена на представи общината в побратимения на Добрич унгарски град Залаегерсег. Тази година пък е участвала с народния оркестър във международния фолклорен фестивал "Златен Петел" в град Пширов, Полша. Там, по традиция, талантливите изпълнители от добричкото училище по изкуствата са предизвикали фурор. "Много се гордея с Гергана, защото е много сериозна, сигурна съм, че ще има успехи с каквото и да се захване - сподели Стефка Василева. - Интересува се като цяло от музика, вече има и композиторски наченки".

Насоки за написването на есето е дала учителката й по български език и литература Пенка Коева, за което Гергана й е изключително благодарна. Момичето разказва, че за да бъде одобрена, е преминала през два тура, след което е последвало събеседване в София. Там един от въпросите и бил за какво ще използва стипендията. Смятам да я използвам за написване на авторско произведение от композитор, което да бъде включено в някое издание за тамбура, сподели момичето. "Много сме горди от нашия съгражданин Костадин Бураджиев който има много добри школи за тамбура и Гергана се учи от тях", каза Стефка Василева.    

 


Сходни връзки

ТАМБУРИСТКА ОТ СОУ "СВ. КЛ. ОХРИДСКИ" - СЪС СТИПЕНДИЯ ОТ ФОНДАЦИЯ "КОМУНИТАС" | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ТАМБУРИСТКА ОТ СОУ "СВ. КЛ. ОХРИДСКИ" - СЪС СТИПЕНДИЯ ОТ ФОНДАЦИЯ "КОМУНИТАС"
Автор: Anonymous да 2012-11-02 @ 08:39 EET
Браво, браво, браво!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди