изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:04 EEST
„ДВОРЕЦА” ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧИ СЪС СТОЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА НА БУКУРЕЩ    
КултураМеморандум за сътрудничество е подписан в Букурещ между културен център „Двореца” в Балчик и Столичната библиотека на Букурещ „Михай Садовяну”, съобщиха от структурата към Министерството на културата.
Балчик: Двореца и Ботаническата градина  005Балчик, ДворецаВ Двореца - In the Palace 
Aвтор:Mapelson

Той предвижда двете институции да си партнират в издирването и проучването на архивни и библиотечни материали, посветени на „Двореца”, на личността на неговата създателка – Кралица Мария, както и на град Балчик.

В рамките на трансграничното културно сътрудничество ще бъде проучено документалното наследство, свързано с „Двореца”, съхранявано в българските и румънските архивохранилища и библиотеки. Откритите документи ще бъдат дигитализирани и включени в специално създаден виртуален фонд, който ще бъде достъпен в интернет за всички, които се интересуват.

Подбрани документи ще бъдат оформени в печатен сборник, публикуван на румънски и български език. Част от резултатите от проучванията ще бъдат докладвани на българо-румънски научен симпозиум. Той е предвиден за началото на ноември следващата година, като ще включва три секции – архитектурно-ландшафтна, история и история на религиите и опазване на културното наследство. Ще бъде издаден двуезичен сборник с докладите от симпозиума.

Културен център „Двореца” вече проучи фондовете на Добричкия архив, на Националния институт за недвижимо културно наследство и др., като издири документи, стари кадастри и архивни снимки, които до момента не бяха познати и дават представа за автентичния вид на културната ценност. Издирването продължава, посочват от „Двореца” в Балчик. НДТ

 

 


Сходни връзки

„ДВОРЕЦА” ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧИ СЪС СТОЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА НА БУКУРЕЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди