изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:56 EEST
130 000 лева глоба за заразения боб    
НовиниМинистерството на земеделието и храните (МЗХ) глоби със 130 хил. лв. ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков” заради скандала със заразения боб. Земеделският министър Мирослав Найденов посочи, че бобът вече е подменен, а за негодните количества е наложена глоба.


“Това, което се случи, знаете – беше наложена рекордна за България, не знам дали друг път е налагана глоба от 130 хиляди лева за нещо. Количествата, които са негодни, ще бъдат подменени от фирмата, разбира се за тяхна сметка. Санкцията ще бъде наложена. Надявам се собственикът, защото в случая той не е производител, той е търговец, закупил го е и има правото си, предполагам, че той ще търси правата си реципрочно от този, който му е причинил тези финансови загуби. Но за нас е важно, че бобът е подменен и ще продължи раздаването на всички продукти, не само на него”, каза министърът, цитиран от БНР.

Санкцията идва след разпоредената от земеделския министър проверка и изготвянето на доклади за откритите 50 тона развален боб. Бобът е една от храните, които са включени като помощ за бедните по програма “Благотворителност”, финансирана от ЕС. 

Стана ясно, че храната е с годност до 2014 година, но лабораторни тестове показали, че тя е негодна за консумация. 

Разваленият боб е доставен от страна член на ЕС, но е бил пакетиран от българската фирма-доставчик, избрана при обществена поръчка от ДФЗ – “Фантастика – Георги Цанков”.

Проверката вероятно е направена след сигнали от страна на хората, които получиха в средата на септември първия транш от помощи по програмата и се оплакаха от боб с буболечки, който часове наред не може да се развари.

Директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов обясни, че ще бъдат направени проверки и в другите складове на БЧК. ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков”.

Найденов обясни, че от понеделник раздаването на продукти по програмата за безплатни храни продължава. От БЧК обаче обясниха за OFFNews.bg, че още не е сигурно, че раздаването на останалите продукти ще продължи в понеделник. Все още никъде не са публикувани и списъците с пунктовете, на които ще бъдат раздавани продуктите.

http://offnews.bg

ОТКРИХА ГЪГРИЦА В БОБ ЗА БЕДНИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Унищожават 90 тона негоден за консумация боб за бедни

КАТО НЯМА ХЛЯБ - БЕДНИТЕ ДА ЯДАТ БОБ С ЧЕРВЕИ

 


Сходни връзки

130 000 лева глоба за заразения боб | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди