изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:15 EEST
РОДИ СЕ ЕДИНАДЕСЕТО ПОКОЛЕНИЕ ДОБРУДЖАНЕЦ    
ОбществоПоявата на представител на един род е важно събитие, надежда за дълголетие. На 20 август 2012 година в семейството на Светослав Георгиев Топалов и Теодора Славчева Бъчварова се роди син, Георги, единадесето поколение от фамилия Топалови. И двамата родители са завършили Икономическия университет във Варна и работят в системата на банковото дело. Известният добруджански краевед и родовед Георги Топалов ни разказва родовата хроника на новородения. Между най-малкия и най-големия представител на този род има десет родословни пояса. Още нещо - в продължение на 262 години /1760-2012/ непрекъснато се повтарят две имена - Георги, шест пъти, и Стоян /в т. ч. Светослав/, пет пъти.

Началото на този род от родолюбци е поставено от семейството на Георги Сребрен-Сребренов-Сърбов /1760-1840/, родом от с. Александрово, Ямболско, и Сребра. Семейството им напуска родния си край през 1812 г. и отива в Русия. Връщат се и се установяват в Северна Добруджа. През 1817 г. основават ново село, останало в историята с името Долно Чамурлии, по-късно включено в Тулчанска област. Георги и Сребра имали шест деца, някои от които вече са били женени, когато идват в Добруджа. Един от тези синове - Стоян /1785-1860/ и жена му Стана имат девет деца, най-голямото от които е Георги /1815-1896/. Този Георги е записан в списъка на спомоществователите при отпечатване на "Неделника" на Софроний Врачански, второ издание от 1865 г. Там е записан като Георги Стоянов Сърбов, по-късно взема новото фамилно име Топалови и става родоначалник на фамилия Топалови.

Георги Стоянов Сърбов-Топалов и съпругата му Каля имат пет деца. Синът им Васил Георгиев Топалов оглавява Инициативния комитет при строителството на новата сграда на църквата в с. Долно Чамурлии през 1912-1914 г. Членовете на този Инициативен комитет са записани на паметна плоча, поставена над входната врата на църквата, запазена и до днес. Като член на този комитет е записан и Георги Топалов /1815-1896/.

От тези пет деца на Георги Топалов и Каля най-голям е синът им Стоян /1841-1919/, който е съвременник и връстник на Стефан Караджа от времето, когато семейството му е живяло в с. Долно Чамурлии. Като деца са пасли телетата в ливадите на Балтата и реката на с. Д. Чамурлии.

Стоян Георгиев Топалов и съпругата му Кера имат шест деца. От тях най-голям е Георги Стоянов Топалов /1863-1939/. През периода 1816-1912 г. той активно участва в Бабадагските събития по присъединяване на Северна Добруджа към България. След завръщането на румънската администрация е преследван и жестоко изтезаван за патриотичните му прояви. Георги и Султана имат осем деца, от които най-голям е Стоян Георгиев Топалов /1888-1954/. Семейството на Стоян и Марина през 1940 г. е заселено в с. Бежаново. Те имат пет деца, най-голям от които е Георги /1908-1999/, доживял 91 години и пет месеца. Това семейство има четири деца, най-голям от които е Стоян /1928-1998/, работил в системата на Градска търговия. Съпругата му Станка Стоева Т. В. Маркова е от рода на Стефан Караджа по бащина и по майчина линия. /Родственици на Стефан Караджа са и други членове на фамилията Топалови и техните съпруги - виж Г. Топалов, "Сродници на Стефан Караджа от Добричка област, 2010 г./ Семейството на Стоян и Станка има двама сина: Георги /1951/ и Станимир /1954/. От тях Георги Стоянов Топалов и съпругата му Ивелина Велкова имат син и дъщеря. Дъщеря им Радослава Топалова е радиожурналист в Българското национално радио, програма "Хоризонт", София. Синът им Светослав /1975/ е баща на новородения потомък от 11-то поколение на този род. Ако се потвърди изследването на краеведа Георги Топалов, че родът има родствена връзка с Момчил Войвода, тогава новороденият Георги ще бъде 27-о поколение.

Нека пожелаем на най-младия наследник на този голям добруджански род - Георги Светославов Топалов, здраве и дълголетие, а на фамилия Топалови - да продължи живота си и през следващите векове с възход и патриотизъм към нашето отечество България.

Елена ПОПОВА 

 


Сходни връзки

РОДИ СЕ ЕДИНАДЕСЕТО ПОКОЛЕНИЕ ДОБРУДЖАНЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди