изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:09 EEST
УЧИТЕЛ ОТ "ЛОМОНОСОВ" УЧАСТВА В РАЗРАБОТВАНЕТО НА НАЦИОНАЛЕН СТАНДАРТ    
Образование Учителят по компютърни науки инж. Красимир Дойчев от гимназията по механотехника и електротехника "М. В. Ломоносов" в Добрич участва в изпълняван от МОМН проект ”Европейска интеграция на Югоизточна Европа. Европейска интеграция на икономики и пазари на труда чрез TVET”, координиран от GIZ, Магдебург, Германия. Проектът се финансира от МОМН и Федералното министерство на икономическото сътрудничество и развитие на Германия.

В неговите рамки се разработват и синхронизират професионални стандарти, които трябва да отговарят на европейската и национална квалификационни рамки и да въвеждат Европейска кредитна система в професионалното образование и обучение /ECVET/. Основен елемент в стандарта е "единица резултати от учене" /Unit/ – компонент от квалификация, състоящ се от съгласуван набор от знания, умения и компетентности, който може да бъде оценен и валидиран. На всяка единица могат да бъдат присъдени "ECVET кредитни точки", които показват тежестта на единицата в рамките на дадена квалификация.

ВЛЕЗТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК-ГРУПА "ДОБРУДЖАНЦИ"

Работата по проекта е под формата на работни семинари с участието на експерти по професионално образование и обучение от МОМН, немски експерти от GIZ, представители на фирми от съответните сектори и изявени учители от професионалните гимназии. При провеждане на семинарите се прилагат новите европейски инструменти и добри практики. Досега по този модел са разработени стандарти за професиите: „Техник на енергийни съоръжения и инсталации-Газова техника; „Електротехник”; „Хлебар-сладкар”.

В момента се разработват стандарти за професиите „Готвач” и „Системен програмист”. На два семинара във Велико Търново са разработени профилът на професията и единиците резултати от учене. В тяхната работа взе участие инж. Красимир Дойчев от ПГ по МТЕ „М. Ломоносов”, който също е автор и на 10 национални учебни програми за специалност „Компютърна техника и технологии” и 3 – за „Системно програмиране”. Неговият принос е оценен високо в благодарствено писмо до гимназията от МОМН и поради това е поканен отново за третия семинар, който ще се проведе от 12 до 15 ноември във Велико Търново. Целта на тази работна среща  е разработването на резултатите от учене: знания, умения, компетентности и критериите за оценяване. Създадените стандарти ще послужат като основа за разработване на учебни планове и програми, национални изпитни програми и друга документация за съответните професии. НДТ

 

 


Сходни връзки

УЧИТЕЛ ОТ "ЛОМОНОСОВ" УЧАСТВА В РАЗРАБОТВАНЕТО НА НАЦИОНАЛЕН СТАНДАРТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди