изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:44 EEST
АМЕРИКАНЦИ ЩЕ ДОБИВАТ ЕВТИН ГАЗ У НАС    
НовиниМинистерският съвет предостави на “Дайрект Петролеум България“ 35-годишна концесия за добив на природен газ и кондензат от находище “Койнаре“ – участъци “Борован“, “Враняк“, “Девенци“ и “Садовец“.

Находището се намира на териториите на общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Долни Дъбник, Червен бряг и Кнежа, които ще получават половината от извършваните концесионни плащания, пропорционално на територията им, попадаща в рамките на находището.

Концесионерът е собственост на кипърската "Трансатлантик Петролиум Сайпръс", показва справка в Търговския регистър. Това всъщност е компания от Тексас, САЩ, която през 2011 г. придоби акциите на "Дайрект" срещу 2 млн. долара в брой и 9 млн.  акции от тексаската компания, съобщи тогава "Капитал".

Проучването на находището край Девенци започва през 2001 г., а напредък е отчетен през 2008 г. Смята се, че там има доказани запаси от 2,15 млрд. куб. метра газ, а вероятните запаси за 5.74 млрд. куб. метра. Това прави Девенското находище най-голямото в България ( "Мелроуз рисорсиз", която добива газ в Черно море, се оценяват на малко над 3 млрд. куб. м).
Освен това находище тексаската компания проучва и участък край Етрополе, става ясно от отчета й.

В резултат на пускането на находището край Девенци до края на следващата година местният добив на природен газ в България ще се увеличи до 25-30 на сто от общото потребление на страната (около 3 млрд. куб. м). Това съобщи наскоро икономическият министър Делян Добрев, който прогнозира тексаската компания да осигури 30-40% по-евтин газ от руския.

Искаме договорът с "Газпром" да е шест години и евентуално плюс четири години. Става въпрос за много пари, искаме да намалим максимално цената на природния газ за българските граждани, каза днес премиерът Бойко Борисов по повод преговорите за доставките от 2013 г. Той допълни, че утре в 11,00 часа в МС ще има подписване и пресконференция за газопровода "Южен поток", на която е бъде дадена цялата информация. http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

АМЕРИКАНЦИ ЩЕ ДОБИВАТ ЕВТИН ГАЗ У НАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.27 секунди