изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 09:06 EEST
Венета Марковска не се отказа от КС, Плевнелиев обаче я спря    
НовиниНовоизбраните конституционни съдии положиха клетва днес в 11.00 часа. Въпреки призивите на премиера и президента Венета Марковска да се оттегли и нейните твърдения, че ще положи клетва, едва когато изчисти репутацията си, тя дойде в КС, за да се закълне. Това предизвика Росен Плевнелиев да напусне церемонията и така тя не можа да го направи. На днешното си заседание Висшият съдебен съвет (ВСС) прие оставката на Венета Марковска като заместник-председател на Върховния административен съд и съдия. Тя поиска ВСС де разгледа молбата й своевременно още днес, "тъй като в 11 часа ми предстои да положа клетва в Конституционния съд".

Така, около 10 часа, от 22-ма гласували във ВСС, 18 бяха "за", двама против, а двама се въздържаха, предаде БГНЕС.

Гласуването бе предшествано от спор по кой текст от Закона за съдебната власт да стане това. Калин Калпакчиев постави въпроса не е ли пречка за освобождаването на Марковска от ВАС фактът, че етичната комисия на съвета вече се е самосезирала да разгледа публичните сигнали срещу нея, съобщи "Дневник".
Членове на ВСС обаче възразиха с мотива, че щом няма образувано дисциплинарно производство, самосезирането на етичната комисия не може да бъде пречка за освобождаването.

По мнението на някои юристи пък, полагането на клетва е единствената възможност за Марковска да се оттегли от КС, като след това подаде оставка.

Това обаче изглежда много малко вероятно, след като междувременно тя се срещна в парламента с част от независимите депутати, които я номинираха за КС. Тя отказа коментар пред журналисти, но те потвърдиха, че е споделила с тях, че отива да се закълне в КС, защото няма от какво да се притеснява и твърдо продължава напред.

Минути по-късно Марковска пристигна в сградата на КС, придружавана от независимия депутат Дарин Матов, който издигна кандидатурата й. При безпрецедентни мерки за сигурност и при ограничен достъп на журналисти там започна тържествената церемония, предаде БТА.

Президентът Росен Плевнелиев присъства на клетвата на трима от новите членове на КС, но когато дойде ред на Венета Марковска, той прекъсна церемонията с думите, че негов дълг е да не допусне КС да се превърне в заложник на лични интереси.
"Призовах няколко пъти конкретен кандидат да се оттегли. Не може в съда да бъде допуснат човекът, в който има и капчица съмнение. В тази институция трябва да влязат най-моралните и най-достойните. Затова искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна репутация. Получих писмо от Прокуратурата, което още повече ме подтикна към това решение да не присъствам днес на полагането на клетвата", каза още държавният глава, цитиран от "Фокус".

Той не поясни каква информация е получил от държавното обвинение, но по информация на БНР става дума за разследване от преди 1-2 години. То се води срещу неизвестен извършител, но е свързано с работата на Марковска като съдия.

Така церемонията завърши, без Марковска да положи клетва. По този повод конституционни съдии обясниха, че според Закона за КС новоизбраните членове полагат клетва само в присъствието на президента. В този момент Марковска попита: "Ами аз?" Беше й обяснено отново, че в отсъствието на президента церемонията не може да продължи. Единственото, което Марковска заяви, е "че няма да се откаже".
Тя отказа коментар на излизане от залата.

Другите нови членове на КС са Георги Ангелов, съдия от Върховния административен съд - избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента, и избраният от Народното събрание Анастас Анастасов, който досега беше депутат от ГЕРБ. След като се заклеха, Росен Плевнелиев им пожела успех.

Преди дни Венета Марковска обяви, че няма да положи клетва, докато прокуратурата не провери обвиненията срещу нея за конфликт на интереси и търговия с влияние. Тя настоя МВР и държавното обвинение да проверят кой е авторът на сигнала срещу нея. Прокуратурата се занимава само със сигнали за престъпления и няма функции да издирва адреси и хора, заявиха обаче от там. МВР все още издирва автора на сигнала и дори успокои - "нищо няма да му направим", каза само министър Цветан Цветанов.

Не сме информирани за решението на Марковска, защото това е неин личен избор и морален акт от нейна страна, заяви вчера премиерът Бойко Борисов и отново призова тя да се оттегли, защото е дала противоречиви обяснения за твърденията срещу нея. Все още има време Венета Марковска да вземе своето решение, каза вчера и президентът Росен Плевнелиев.http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Венета Марковска не се отказа от КС, Плевнелиев обаче я спря | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди