изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:15 EEST
ДОБРИЧЛИЯ СЪДИ ДЪРЖАВАТА ЗА НЕЗАКОНЕН АРЕСТ    
Ред и сигурностВ Окръжния съд започна делото на 25-годишния Димитър Т. Д. от Добрич срещу държавата. Искът му е срещу прокуратурата на република България и е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Мъжът иска обезщетение от 33 333,33 лв. за неимуществени вреди, претърпени от незаконно повдигнато му обвинение и арест.

Той посочва, че на 3 август миналата година Димитър е бил привлечен  от Първо РУП в Добрич като обвиняем за кражба на проводници, извършена с използване на моторно превозно средство и с помощта на техническо средство и за унищожаване на елкабел. Бил е задържан за срок от 24 ч., а на следващия ден му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража”. На 7 септември 2011 г. тя е променена в „домашен арест”, а по-късно - в подписка. С постановление на Районната прокуратура от 22 юни тази година наказателното производство срещу Димитър Д. е прекратено, тъй като обвинението срещу него не е доказано.

Младият мъж твърди, че в резултат на незаконното му задържане е бил лишен от право на придвижване, отнети са му били всички граждански права и правото на нормален живот, бил е психически затормозен, което оказало негативно влияние на негово заболяване, лишен бил от възможността да се вижда с близки и познати, несправедливо бил заклеймен като престъпник и т. н.

Според окръжната прокуратура, исковата молба е неоснователна. Тя посочва, че Димитър има предишно осъждане и твърдените от него вреди били настъпили много преди обвинението и ареста му от 2011 г. Обвинението и задържането му под стража били законосъобразно постановени. Задържането му за 24 часа не било осъществено с акт на прокуратурата. Липсвали доказателства за заболяване, възникнало в следствие на тези действия на органите на реда. Освен това, от прокуратурата считат, че размерът на поисканото обезщетение е завишен. Делото е отложено за януари 2013 г. НДТ

 


Сходни връзки

ДОБРИЧЛИЯ СЪДИ ДЪРЖАВАТА ЗА НЕЗАКОНЕН АРЕСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.64 секунди