изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:40 EEST
Примирието в Газа се провали, взаимният обстрел се разраства    
По света Примирието в ивицата Газа се провали, след като Хамас продължи да обстрелва Израел в отговор на военната операция на Тел Авив, съобщи Ройтерс. По-рано Израел обяви, че по молба на Египет ще прекрати военните си действия в ивицата Газа по време на тричасовата визита на египетския премиер, при условие, че Хамас също прекрати огъня. Това не стана и взаимният обстрел продължи дори и по време на посещението на Хишам Кандил.

Ракети, изстреляни от ивицата Газа, удариха няколко района в Южен Израел, малко след пристигането на египетския премиер. Израелската бойна авиация отговори с нападение срещу къщата на военния командир от ислямисткото движение Хамас за Южна Газа.

В нощта на четвъртък срещу петък израелската авиация извърши нападения срещу повече от 130 цели в ивицата Газа. Освен централния град Газа Тел Авив бомбардира и селищата Рафах и Хан Юнис.  Според очевидци, цитирани от Ройтерс, Израел е унищожил няколко тренировъчни лагера на палестински въоръжени групи.

Военната операция на Израел срещу цели на Хамас носи името "Отбранителен стълб". Тя започна преди два дни с убийството на лидера на военното крило на групировката.

В петък Израел продължи да струпва танкове и войски по границите на управляваната от Хамас територия и се предполага, че е възможно да пристъпи и към сухопътна операция. До този момент страната използва предимно силите на военновъздушната си отбрана. По-рано днес  началникът на генералния щаб на израелската армия Бени Ганц нареди да се разпратят повиквателни на още 16 000 войници и офицери от запаса, след като вчера министърът на отбраната Ехуд Барак одобри мобилизирането на общо 30 000 души.

Готвим се да разширим военната операция в Газа, заяви по израелската телевизия говорителят на армията генерал Йоав Мордехай.

По време на кратката си визита в ивицата Газа египетският премиер Хишам Кандил разкритикува израелските удари по палестинската територия и ги определи като агресия.

"Тази трагедия не може да бъде премълчана и светът трябва да поемем своята отговорност и да спре тази агресия", подчерта Кандил. Визитата му дойде на фона на съобщение на Белия дом за това, че САЩ са поискали от страните, които поддържат контакт с Хамас, да убедят групировката да спре ракетните нападения от Газа към израелска територия.

"Ние насърчихме страните, които имат известно влияние върху Хамас, като Турция и Египет, както и някои от европейските ни партньори, да използват това влияние и да поискат от групировката да спре ескалацията на напрежението", съобщи заместник-съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Бен Роудс пред журналисти.

Запитан дали САЩ се опасяват, че израелски сухопътни части може да нахлуят в Газа, Роудс отговори: "Право е на израелското правителство да взима решения как да постига военните си цели."

http://www.glasove.com

 


Сходни връзки

Примирието в Газа се провали, взаимният обстрел се разраства | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.21 секунди