изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:23 EEST
ГЕРБ И СДС В БРАТСКА ПРЕГРЪДКА СЪС СЪДЕБНА ЦЕЛУВКА    
ПолитикаЧетири имена се завъртяха в сините редици за номинация на нов конституционен съдия на мястото на Венета Марковска. Петър Стоянов и Йордан Соколов обаче са явните фаворитите, твърдят запознати.

Според неофициална информация Йордан Соколов ще бъде кандидатът за конституционен съдия, номиниран от СДС, предаде БНР.  Президентът Петър Стоянов (1997-2002)  ще заеме овакантеното място на Венета Марковска, твърди обаче "24 часа".
Другите две имена, които обиколиха сините редици като евентуална номинация, бяха на Нели Куцкова и Елеонора Николова, Емануил Йорданов.

Официално номинацията на СДС за конституционен съдия ще бъде оповестена във вторник - в 12.30 часа, след заседание на националното ръководство, обявиха от партийната централа.

По-рано в понеделник премиерът Бойко Борисов съобщи, че на среща с председателя на СДС е обещал ГЕРБ да подкрепи синя кандидатура за конституционен съдия. Той обясни жеста си към СДС да издигне свой кандидат за КС с факта, че партията е най-старата вдясно и е част от Европейската народна партия. Условието било - да е доказан човек, за да няма повече „шум в системата" и да не се налага да го призовава да се оттегли.

„Наблюдавайки събитията, които се развиха през последните 10 дни, свързани с тази криза около избора на Венета Марковска за член на Конституционния съд, ние искаме с една безспорна кандидатура, която ще представим утре, да решим този въпрос и да се опитаме да оправим международния имидж на България, по който беше нанесен удар с всичко това, което се случи”, заяви пред "Фокус" председателят на СДС д-р Емил Кабаиванов.

ДСБ, като част от Синята коалиция, обявиха, че няма да издигат отново Екатерина Михайлова.
"ДСБ няма да участва в процедура по избор на нов член на КС от квотата на парламента без отмяна на предишното решение на Народното събрание", заяви зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БГНЕС.

Кандидатурите

Петър Стоянов е юрист, безспорен авторитет, с добра международна кариера, коментираха сини шефове.
Йордан Соколов също отговаря на поставеното от Бойко Борисов условие. В края на миния месец той бе предложен от кабинета за орден "Св. св. Кирил и Методий" за "особено значимия му принос за развитието на демократичните процеси в страната".

Соколов има над 50-годишна адвокатска практика и се ползва с добро име сред гилдията.
През 1990 г. е един от юридическите съветници на президента Желю Желев, а през 1991 г. е избран за министър на вътрешните работи в първото демократично правителство на Филип Димитров.
През 1994 г. е избран за депутат в 37-ото Народно събрание и председател на ПГ на СДС, а през 1997 г. като депутат в 38-ото НС става негов председател.
През 2001 г. е народен представител в 39-ото НС и заместник-председател на комисиите за борба с корупцията и за вътрешна сигурност и обществен ред и член на правната комисия.
През 2005 г. се отказва от участие в парламентарни избори и се завръща към адвокатската професия.

При основаването на ДСБ Йордан Соколов се присъедини към Иван Костов. Преди близо 2 години обаче юристът напусна ДСБ, разочарован от политиката срещу ГЕРБ. Тази година Соколов бе в делегацията на премиера Бойко Борисов в Тунис. Заедно с шефа на Конституционния съд Евгени Танчев двамата трябваше да привнасят опит по места по конституционализъм, припомня Стандарт нюз.

Самият Соколов коментира преди дни, че президентът Плевнелиев трябва да е поздравен за това, което направи с отказа си да присъства на клетвата на Марковска. "Той може да напуска едно събитие, когато пожелае, без да дава обяснения за това", смята юристът.

Нели Куцкова и Емануил Йорданов заявиха, че никой не е говорил с тях.

Все още не е ясно как депутатите от СДС (Синята коалиция) ще приемат номинацията на Соколов.

"Не съм чувал някой да ме е предлагал за конституционен съдия", лаконичен бе Соколов, цитиран от Стандарт нюз.

В петък Комисията по правни въпроси в парламента предложи да бъде открита нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на парламента. Гласуването в пленарната зала ще е на 19 декември. За "втория тур" депутатите могат да внасят номинации между 22 и 30 ноември.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ И СДС В БРАТСКА ПРЕГРЪДКА СЪС СЪДЕБНА ЦЕЛУВКА | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГЕРБ И СДС В БРАТСКА ПРЕГРЪДКА СЪС СЪДЕБНА ЦЕЛУВКА
Автор: Anonymous да 2012-11-20 @ 10:05 EET

Педерст ,конституционен съдия???

ГЕРБ И СДС В БРАТСКА ПРЕГРЪДКА СЪС СЪДЕБНА ЦЕЛУВКА
Автор: Anonymous да 2012-11-20 @ 16:31 EET
Горчиво..
ГЕРБ И СДС В БРАТСКА ПРЕГРЪДКА СЪС СЪДЕБНА ЦЕЛУВКА
Автор: Anonymous да 2012-11-20 @ 19:01 EET
БАТ ПЕТЬО И НИКОЙ ДРУГ !!!!!!!
ГЕРБ И СДС В БРАТСКА ПРЕГРЪДКА СЪС СЪДЕБНА ЦЕЛУВКА
Автор: Anonymous да 2012-11-20 @ 22:14 EET
сдс-пребройте се колко мишока сте
ГЕРБ И СДС В БРАТСКА ПРЕГРЪДКА СЪС СЪДЕБНА ЦЕЛУВКА
Автор: Anonymous да 2012-11-21 @ 10:47 EET

Чамурлийски,Пеловска,Митьо гърбавия кулата и ....други има ли?


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди