изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:51 EEST
ПРОБЛЕМЪТ С БЕЛОДРОБНАТА ТУБЕРКУЛОЗА И РЕЗИСТЕНТНИТЕ ЩАМОВЕ Е СВЕТОВЕН    
Интервюта

Това каза вчера пред журналисти директорът на Държавната психиатрична болница в Карвуна д-р Нягол Няголов



- Каква е структурата на болницата?  

-      Това е държавна психиатрична болница, която приема пациенти с психиатрични диагнози, а отделението, което е повод за посещението на министър Атанасова, е структурирано в структурата на болницата за лечение на пациенти с активна туберкулозна диагноза и с психиатрична диагноза.  Ние приемаме тези пациенти от цялата страна. То е само за пациенти, които имат двете диагнози – психиатрична и белодробна- Другият корпус е с две мъжки отделения и едно женско с широк спектър от психиатрични диагнози. Пациентите са предимно от областите Добрич и Варна. Това са предимно пациенти със съдебни досиета т.е. те са минали процедура за съдебно-психиатрично освидетелстване от екипи и съдебна процедура, чрез която по Закона за здравето и Наказателния закон се настаняват такива пациенти. Над 80 на сто от потока, който обслужваме тук, са именно такива съдебно-психиатрични пациенти.

-      Имате предвид принудително настаняване…

-      По Закона за здравето квалификацията е „задължително лечение”, а по Наказателния закон – „принудително лечение”, а по същество това е една и съща медицинска мярка. Презумпцията е, че във времето на съдебно-психиатричното освидетелстване, тези пациенти са били опасни – за себе си и за заобикалящата среда, в която живеят,- семейство или извън него. Сами разбирате, че рисковете за обслужване на тези пациенти са твърде високи и за тях има специализирани програми за лечение. Болницата е на финансиране на Министерството на здравеопазването и 100 процента е на издръжка на бюджета т.е. лечението за  всички пациенти е безплатно.

-      Какъв е броят на пациентите?

-      Легловият фонд в отделенията в триетажната сграда е почти зает. В отделението с психиатрични и белодробни заболявания са 6 пациенти. Тук искам да отбележа, че комбинацията от психиатрична диагноза и активна белодробна туберкулоза изисква много ресурси – както финансови,така и човешки. Защото психиатричната диагноза предполага пациентът да не осъзнава в голяма степен заболяването си. Активното сътрудничество при провеждане на лечебния процес е много малко и коства много усилия на персонала на отделението. Той се ръководи от лекар - специалист по вътрешни болести с  допълнителна квалификация по белодробни болести и белодробна туберкулоза. Сестринският персонал е обучен  в достатъчна степен, санитарите също. Тук трябва да отбележа, че в последно време при нас постъпват пациенти с т.нар. резистентна белодробна туберкулоза, която не се повлиява от терапия. Тя изисква всеки пациент с поставена такава диагноза да бъде обгрижван в отделна стая. Бившия републикански специалист по фтизиатрия, когато се откриваше отделението през 1998 г., обърна внимание на това, че болничната структура е едно звено в епидемиологичния процес. От нашата ефективност тук зависи до колко ние ще обезбацилим пациентите, колко ще ги стабилизираме, връщайки ги на местото, от което идват, за да намалим риска от разпространението на това заболяване. Защото, проблемът с белодробната туберкулоза и резистентните щамове е европейски и световен проблем. В този смисъл, тенденцията за този поток болни е постепенно да намалява.

-      Имате ли проблем с кадрите и колко души работят тук?

-      Целият персонал на болницата е 74. Те са разпределени в четирите отделения. В трите отделения за психиатрични заболявания имаме по двама санитари,а в другото – 6. Имаме 5 или 6сестрина смяна. Лекарите в момента сме 7 човека с мен, а в щата на болницата са десет лекари. В сестринския персонал имаме шест длъжности,у които са заети от пенсионери – предимно наши кадри, които познават естеството на работа,имат достатъчно квалификация. Използваме възможността,чете все още са във възможност да работят. По принцип,кадровият проблем в държавните психиатрични болници е много актуален. Той беше разискван и от психиатричната асоциация. Имаше две работни срещи на директгори5  на психиатрични болници с представители на Министерството на здравеопазването. Кадровият проблем, заплатите,финансови средства  за инвестиции в здравните заведения, са проблем за всички психиатрични болници.По моя  информация от другите психиатрични болници, които съм посещавал, ние сме в по-добро състояние. Последните две години по наша инициатива, през м.г. Министерството на здравеопазването инвестира около 100 хиляди лева, които пари бяха целенасочено за реконструкция на отоплителната система. С тази инвестиция рязко се повиши ефективността на отоплението на болничните стаи и административните кабинети.Заедно с това се направиха  икономии от общата издръжка, които инвестираме в други неща.  Включването ни в този проект за еврофинансиране, даде възможност за другото отделение да се подобри базата, заедно с допълнителни неща, които успяхме да свършим с бюджетните ни средства. Сега, смятам, че сме създали добри условия за лечебните процеси.

НДТ

/Представяме Ви отговорите на д-р Няголов по време на брифинг преди откриването на ремонтираното отделение/

 


Сходни връзки

ПРОБЛЕМЪТ С БЕЛОДРОБНАТА ТУБЕРКУЛОЗА И РЕЗИСТЕНТНИТЕ ЩАМОВЕ Е СВЕТОВЕН | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПРОБЛЕМЪТ С БЕЛОДРОБНАТА ТУБЕРКУЛОЗА И РЕЗИСТЕНТНИТЕ ЩАМОВЕ Е СВЕТОВЕН
Автор: Anonymous да 2012-11-20 @ 10:45 EET
колко пъти го откривате, добре чедойде министър след година- две, че можеше да не личи чее ремонтирано, ако се беше забавил
ПРОБЛЕМЪТ С БЕЛОДРОБНАТА ТУБЕРКУЛОЗА И РЕЗИСТЕНТНИТЕ ЩАМОВЕ Е СВЕТОВЕН
Автор: Anonymous да 2012-11-20 @ 19:27 EET

ПРОБЛЕМЪТ С БЕЛОДРОБНАТА ТУБЕРКУЛОЗА И РЕЗИСТЕНТНИТЕ ЩАМОВЕ Е СВЕТОВЕН
Автор: Anonymous да 2012-11-21 @ 08:55 EET
До по горният!Не коментирай ако обичаш тъй като това лято там наистина правиха ремонт.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди