изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:31 EEST
”Самотният Джордж” не бил последният от вида си    
Екология
"Самотният Джордж" не е бил последната в света гигантска слонска костенурка и видът не е изчезнал, съобщи АФП, цитирана от БТА. На Галапагоските острови бяха открити 17 костенурки от същия вид. Смятан за единствения оцелял представител от вида Geochelone abingdoni, "Самотният Джордж" бе на около 100 години, когато издъхна през юни в Галапагоския национален парк.

Джордж беше открит от зоолози през 1972 г. на един от Галапагоските острови. Няколко десетилетия учените се опитваха да го кръстосат с най-подходящите представители на близки видове костенурки, за да се получи потомство и да се възроди вида, но всичките им опити се оказаха напразни.

Сега обаче учени от Йейлския университет са открили други 17 представители на същия вид, а това дава надежди за спасяването му. Смъртта на стогодишната костенурка не е краят на този вид гигантски костенурки, заявиха от дирекцията на Националния парк на Галапагоските острови.

Новооткритите представители на вида живеят в района на вулкан на остров Исабела, който е част от Галапагоския архипелаг, както и остров Пинта, на който умря Самотният Джордж.

След като изследваха 1600 проби, учените заключиха, че става въпрос за 9 женски и 3 мъжки костенурки, както и за 5 млади екземпляра, чийто пол все още не е идентифициран. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в Biological Conservation. http://dnes.dir.bg

На 100 години почина последната от вида си гигантска костенурка от остров Ла Пинта

 


Сходни връзки

”Самотният Джордж” не бил последният от вида си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди