изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-10 @ 06:57 EEST
Зловеща мода руши гробища    
Общество Зловеща мода тръгна в страната. Ученици, но и възрастни вандали, поругават вечните домове на християни в градове и села. Заподрозени за мародерствата в столицата - предимно в гробищата на "Бакърена фабрика", са живеещите наблизо роми. Близки на покойници обаче се жалват от изпочупени плочи и изпотъпкани гробове и в други райони. От ВМРО дори поискаха оставката на ръководството на "Гробищни паркове".

Роми, представящи се за каменоделци, лъжат хората и рушат столичните гробищни паркове. Потрошени и унищожени са десетки плочи, а гробни места са поругани. Необходим е и идеен проект за развитието на дейността в София, охраната на всички гробища трябва да бъде поета от общинска полиция, настоя на последния СОС Ангел Джамбазки от партията на войводите.

Преди дни три деца оскверниха 23 гроба в християнската част на гробището в бургаското село Руен, съобщи МВР - Бургас. Вандалите били заловени часове след подаване на сигнала в полицията. Момчетата били ученици на възраст 11, 12 и 13 години и живеели в същото село. Стойността на нанесените щети е около 800 лева.

Установено е, че с тримата вандали, трошили гробни плочи, е имало още седем деца, които са се оправдали пред полицията, че само са гледали. Всички са ученици в местното ОУ "Елин Пелин".

Тримата ще бъдат наказани с решение на учителския съвет. Местните жители уточняват, че 80% от населението е мюсюлманско.

Пак преди броени дни друг гробищен парк стана обект на вандалски прояви. В димитровградското село Ябълково са потрошени 50 надгробни плочи, съобщи за Haskovo.info кметът на селото Ванчо Панчев. Други са с разрушени елементи от надгробната украса. Извършителите са чупили наред кръстове, снимки на покойници, оставените вази за цветя и саксии.

Според мен извършителите са събаряли паметниците с ритници, защото си личат следите, каза кметът на селото. По тези, които не са успели да поломят, са хвърляли камъни. Снимките по паметниците пък са чупени с керемиди. По цялото гробище има нанесени щети.Той смята, че това не е целенасочен акт, а по-скоро е дело на дрогирани или пияни младежи. Не е на етническа основа, защото има потрошени паметници и на роми, и на турци, и на българи, отбеляза още той. От гробището не е откраднато нищо.

Три 10-годишни деца са унищожили 26 надгробни паметника във варненското село Долни чифлик през октомври, съобщиха от ОД на МВР - Варна. Учениците са възпитаници на местното СОУ „Васил Левски". По случая е образувана преписка и трите деца пък са предадени на родителите им.

Оскверняването на гробовете не е нещо ново. Двама младежи потрошиха 58 надгробни плочи през лятото на 2009 година пак в Пазарджик. Случайни минувачи, които дочули шум от чупене край гробището, подали сигнал в полицията. Служителите на реда установили, че десетки плочи и паметници са били потрошени. Районът е отцепен, а злосторниците са задържани с помощта на следователско куче.

Няколко месеца по-късно невръстните хулигани бяха осъдени от Районния съд в Пазарджик за деянието си.

Поругават гробове заради старо желязо

Метални кръстове и кандила в гробищата в Пазарджик станаха средство за препитание на група роми в началото на ноември 2012 г., писа Марица. В дните около Задушница десетки семейства пропищяха от набезите на апашите. 58-годишната вдовица Мария Николова разказва, че когато тя и децата й отишли на гроба на покойния й съпруг, изглеждал така, сякаш е минал ураган. "Половината ограда на гроба я нямаше, другата беше изкривена, явно не са успели да я изкъртят или някой ги е видял и им е попречил. Задигнали са и металната колибка, в която палим свещите, за да не гаснат от вятъра. Разбирам да крадат, но да посегнат на гробища е чиста форма варварщина, коментира пазарджиклийката." Разказва още, че седмица преди Задушница пък нейна братовчедка се оплакала, че вандали са обезобразили гробовете на нейни близки. "Нищо не бяха откраднали, явно така са решили да се забавляват", отбелязва Николова.

На този етап няма как да се осигури денонощна охрана за гробищния парк, коментираха от община Пазарджик. Има човек, който пази през деня, но общината няма капацитет да покрие такава голяма територия и нощно време, казват от администрацията на Тодор Попов. Крадци на желязо нападат и селските гробища. Най-сериозен е проблемът в с. Мало Конаре, където гробището е в близост с ромската махала. Освен че изхвърлят боклуци край гробовете, ромите крадат огради, метални кръстове, кандила, всичко, което става за продажба, жалват се жителите на Мало Конаре. Кметът Димчо Караиванов разказва, че на няколко пъти наглеците са хващани и са предавани на властите, но до съдебно дело така и не се стигнало. Полицаите предавали случая на прокуратурата, която го прекратявала като маловажен, защото нанесената щета е под размера на минималната работна заплата, обяснява кметът Караиванов. Освен това самите кражби обикновено ги извършвани непълнолетни, които не носели наказателна отговорност.

Роми се снимат с покойници

Четири момчета от ромски произход от пазарджишкото село Звъничево пък публикуваха свои снимки от гробищата в селото през април тази година. Младежите позират пред паметник на покойник. На една от снимките пред фотографията на починалия мъж са му сложили слънчеви очила. Гаврата с покойника предизвика вълна от негодувание в социалната мрежа Фейсбук и доведе до намесата на полицията. Четиримата младежи бяха открити и заловени и признаха в полицията, че са извършили вандалския акт. Пред служителите на реда хулиганите се оправдали, че всичко започнало на шега. Двама от компанията започнали да спорят дали се страхуват да отидат на гробищата по тъмно. За да докаже "мъжеството" си, единият от тях отишъл на гробищата, за да се снима и да докаже, че не се бои от призраци. По-късно ромите се извиниха официално за неуважението, което са проявили, в ефира на Нова телевизия.

Излъчват погребения онлайн в Хасково

Директорът на "Обреден дом" в Хасково Лиляна Петрова предложи траурните церемонии и да се снимат и излъчват онлайн. Целта е роднини на починали, които не могат да присъстват на церемонията, да гледат пряко на компютъра си погребенията на своите близки, съобщи 24 часа. По желание на близките ще прави и филм за покойника.

Предложението за финансиране на начинанието задължително трябва да мине през сесия на общинското самоуправление, уточнява Бояна Тодорова, пресаташе на община Хасково. Официално предложение все още не било внесено.  http://www.dartsnews.bg

 


Сходни връзки

Зловеща мода руши гробища | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди