изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-05 @ 16:58 EEST
Как работят електронните цигари и какво съдържат    
Новини

Електронните цигари – свещеният Граал на пушачите

Славата на електронните цигари като ефикасен заместител на традиционните тютюневи изделия нараства стремглаво. Само за последните 2 години търсенията в Google на термина „електронна цигара” са се увеличили с 5 000 %.Тези устройства дават възможност за вдишването и издишването на видима пара, приличат на обикновени цигари и могат да снабдят организма на човек с големи количества никотин. Сред най-честите причини за тяхната употреба са опит за отказване от тютюнопушене и като заместител на традиционните цигари на места, в които пушенето е забранено.

Как работят електронните цигари?

Повечето електронни цигари се състоят от батерия, нагряващ елемент - изпарител (атомайзер) и никотинов пълнител. При някои модели пълнителят и изпарителят са обединени в едно устройство – картомайзер. Никотиновият пълнител на електронните цигари съдържа никотинов разтвор, който се изпарява в устройството при поемане на въздух през накрайника. Въздухът се улавя от датчик, който активира нагревателната камера. Никотиновата течност се изпарява и се смесва с въздушната струя. Резултатът е пара, подобна на дим, която се вдишва от пушача.

Какво съдържа никотиновият разтвор?

В състава на никотиновия разтвор влизат основно три компонента, в различно съотношение - пропилен гликол, растителен глицерин и дестилирана вода. Използват се и различни ароматизатори и овкусители.

Положителен ефект

Според проучване на Жан-Франсоа Ете, професор по превантивна медицина в университета в Женева, използването на електронна цигари наистина може да улесни отказа от пушене. Заместването на традиционните цигари с устройството води и до подобрено дишане, по-малко кашляне и по-добро общо физическо състояние. Неговото изследване е проведено сред 3 587 участници и 96 % от тях са заявили, че иновативното устройство им е помогнало в опита им да спрат тютюнопушенето.

Недостатъци

Един от неприятните странични ефекти на пушенето на електронна цигара е усещането за сухота в устната кухина. Според проучване на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) електронните цигари съдържат канцерогени, като нитрозамини, диетилен гликол и специфични тютюневи съставки, за които се смята, че са вредни за хората – анабазин, миозмин и бетаникотин. Като допълнение, някои производители не разкриват пълния списък съставки на своите продукти. Произходът на никотина също не е гарантиран.

Безвредни ли са електронните цигари?

Въпреки множеството проведени проучвания през последните години изследователите не са достигнали до заключение, че електронните цигари са безвредни. Към момента учените са единодушни единствено, че при поемането на една и съща доза никотин те са по-безвредни от обикновените цигари.

Законова рамка

Към момента ЕС няма общо законодателство по отношение на електронните цигари, но това може да се промени, тъй като Европейската комисия е в процес на обсъждане дали новата директива за тютюневите изделия да не обхване и електронните цигари. Друга възможност е устройствата да бъдат класифицирани като фармацевтични продукти и да подлежат на много по-сериозна регулация.

Засега продажбата на електронни цигари е забранена в Белгия и Норвегия. Те са обявени за лекарствени средства в Австрия и в някои части на Германия. Тяхната реклама е забранена в Дания и Холандия.

У нас продавачите на електронни цигари са задължени да предоставят на клиентите си информационен лист за безопасната им употреба на български език само ако такъв бъде поискан.

Пазарна ниша

Влязлата в сила от 1 юни тази година забрана за пушенето на обществени места стана причина за повишен интерес към електронните цигари. Обикновено те се предлагат както в магазините за тютюневи изделия, така и в специализирани магазини и по интернет. Проверка на Economy.bg установи, че тяхната цена започва от под 10 и може да надвърли 200 лв. Някои от най-популярните марки на електронни цигари и консумативи на родния пазар са DEKANG, E-LIQUID, EGO, Intellicig, Joye и Joyetech.

Електронните цигари представляват интерес и за управителите на заведения. Все по-честа практика е те да предлагат електронни цигари за еднократна употреба на своите клиенти.

http://www.journey.bg

 


Сходни връзки

Как работят електронните цигари и какво съдържат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди