изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:34 EEST
ПАРТИИТЕ НЕ СЕ РАЗБРАХА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РИК    
ПолитикаОбластният управител Желязко Желязков проведе в администрацията консултации с парламентарно представените политически сили и партии, които имат депутати в Европарламента. Това съобщиха т пресцентъра на областна администрация. В рамките на заседанието партийните представители не постигнаха съгласие за ръководния състав на РИК, добавят от пресцентъра.

Провеждането на консултациите бе свикано от областния управител във връзка със задължението му за съставяне на Районна избирателна комисия /РИК/, съгласно изискванията на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, чл.27, ал.2 от Изборния кодекс и Решение № 8-НР/13.11.2012г. на Централната избирателна комисия. На консултациите са присъствали упълномощени представители на ПП ГЕРБ – Живко Мартинов, Коалиция за България – Сияна Фудулова, ПП ДПС – д-р Ердинч Хаджиев, Синята коалиция – Ивайло  Евдокимов, ПП Атака – Атанас Атанасов, ПП НДСВ - д-р Георги Желев. Областният управител е открил заседанието, като припомнил на участниците в него основанието за свикването, съгласно изискванията на Решение № 8 – НР/13.11.2012 г. на  ЦИК. Желязко Желязков е предложил, съставът на РИК да е с общ брой 13 членове, включително председател, зам.-председател и секретар, като съотношението между партиите и коалициите от партии, да е: за ПП ГЕРБ - 6 членове, за Коалиция за България – 2 членове; за ПП ДПС - 2 членове, за ПП Атака - 1 член, за Синята коалиция - 1 член, за ПП НДСВ - 1 член.

Дневният ред на проведените консултации е бил следният - предлагане и обсъждане на кандидатури за председател, зам.- председател и секретар на РИК, както и предлагане на кандидатури за членове на РИК. Приемане на предложенията на партиите и коалициите с конкретни имена и данни за основните кандидати и резервни членове на РИК.

За председател на РИК са направени две предложения - Добромир Добрев от ПП ГЕРБ и Мая Димитрова от Коалиция за България. Лидерът на БСП Сияна Фудулова е изразила становище, че не следва да се назначава нова РИК за произвеждане на национален референдум, поради това, че съгласно чл. 7, ал.1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, към днешна дата продължават да действат РИК, назначени за произвеждане на парламентарни избори през 2009 г. В отговор на това областният управител Желязков е подчертал, че съгласно Решение № 8-НР/13.11.2012 г. на ЦИК, следва да се проведат консултации за състав на РИК за произвеждане на национален референдум и той като областен управител е длъжен да изпълни решението на ЦИК. Упълномощеният представител на ПП ДПС д-р Ердинч Хаджиев е предложил да се определи в "пакет" ръководният състав на РИК, като предложението му е било следното - председател от ПП ГЕРБ, зам.-председател от Коалиция за България, секретар от ПП ДПС. За зам.-председател на РИК са били предложени Явор Георгиев от ПП Атака и Мая Димитрова от Коалиция за България. За секретар е била  представена кандидатурата на Сениха Рюстем от ПП ДПС, като това е било единственото предложение за този пост. Представителите на партии и коалиции са внесли поименно кандидатите за членове на РИК. В резултат на проведените дискусии парламентарно представените партии и коалиции, участващи в консултациите за състав на РИК, не са постигнали споразумение за излъчване на председател и зам.-председател на РИК и съгласно § 2 от ЗПУГДВМС и чл. 27, ал. 6 и 7 от Изборния кодекс, предложението за състав на РИК ще бъде изпратено от областния управител в ЦИК, която следва да  назначи Районната избирателна комисия. НДТ

 

 


Сходни връзки

ПАРТИИТЕ НЕ СЕ РАЗБРАХА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди