изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:43 EEST
Хуангуошу – най-големия комплекс водопади    
Китай Водопадите Хуангуошу се намират в автономната околия на националните малцинства Буи и Мяо в провинция Гуейджоу и са наречени на растение със същото име. Височината им е 77.8 м., а ширината – 101 м. Главният водопад е висок 67 и широк 83 м. През 1999 г. Хуангуошу бе включен в Книгата на Гинес като най-големия водопаден комплекс.

Въздухът тук винаги е влажен, сякаш току-що е валяло. Много туристи се снимат пред величествените водопади, които още по време на династия Тан е увековечил известният поет Ли Бай.

Самият комплекс е съставен от 18 различни водопада, от който Хуангуошу е най-красивия и величествен. Затова и целият комплекс е именуван като него. Около водопадите се намират множество карстови пещери, които образуват известния подземен свят на Гуейджоу.

  Освен това водопадът Хуангуошу е и единствения от комплекса, който може да бъде разгледан от всички страни.

  Срещу водопада има павилион, откъдето туристите могат да се насладят на величествената гледка. В стената зад извора има отвор, наречен „пещерата на водната завеса". Дълбочината й е над 20 м., а входът й покрит от падащите води. Красотата на Хуангуошу му е спечелила славата на най-прочутият китайски водопад.

„Хуангуошу е най-големият водопад в Китай, и един от най-известните тук. В радиус от 20 км. около него се намират още 18 водопада. Под него е езеро „Синиутан", което е дълбоко 17.7 м."

Освен водопадът Хуангуошу, местните забележителности включват т.нар. „Каменно село", моста „Тиенсин", водопадът Дишуейтан, долината Балин, Доупотан и Лунгун.

Освен да видят величествения водопад, туристите могат да опитат и местните специалитети, най-известни от които са бонбоните пуопуо.

„Пуопуо са специалитет на националното малцинство в Гуейджоу. В древността, те са били десерт на владетелите от царството на народа мяо. По време на династия Цин са се разпространили и сред хората." Пътеводител на Хуангуошу

  Цялата година е подходяща за посещение на водопадите Хуангуошу, но най-красиви те са през есента и лятото. Тогава големината на основния водопад е рекордна – 67 м. ширина и 84 м. височина. През други два сезона, с намаляване на водите, водопадът също намалява, показвайки другия си облик.

  

През пиковия период (от 1 март до 31 октомври) – 180 юана, през мъртвия сезон (1 ноември до 28 февруари): 160 юана.

Местните етнографски особености включват произведените в Гуейджоу цигари „Хуангуошу", плода хуангуо с кисело-сладък вкус, батика, бродерии на националното малцинство мяо и други.

ФЕЙСБУК-ГРУПА "БЪЛГАРИЯ-КИТАЙ"

 


Сходни връзки

Хуангуошу – най-големия комплекс водопади | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди