изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:03 EEST
УЧЕНИК ОТ ПМГ "И. ВАЗОВ" - НА ОЛИМПИАДА ПО ПРИРОДНИ НАУКИ НА ЕС    
Образование 10-класникът Георги Иванов от ПМГ „Иван Вазов” в Добрич ще представи България на Олимпиадата по природни науки на Европейския съюз. Това право той завоюва с отличното си представяне и спечелване на златен медал на Националното състезание за ключови компетентности по природни науки. Надпреварата се проведе в Пазарджик, участваха 60 ученици от 28 области в страната. Според регламента на състезанието всеки регион взе участие с двама състезатели - ученици, избрани от експерти в съответните инспекторати, след подборен кръг.

 Добричка област бе представена от Георги Иванов и Антония Кръстева, 8 клас, също възпитаничка на ПМГ "Иван Вазов".

Необходимо условие за участие в надпреварата бе учениците да проявяват задълбочен интерес към учебните предмети от културно-образователната област „Природни науки и екология" - човекът и природата, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование. Състезанието включваше решаване и публично представяне на задачи, проверяващи усвояването на ключовите компетентности в областта на природните науки - физика, химия и биология. Темата на състезанието за учебната 2012-2013 година бе „На пазар в Пазарджик". То се проведе в два кръга, в два последователни дни по график, определен от МОМН. Класирането бе отборно. Най-добре представилите се състезатели бяха предложени от Националната комисия на МОМН за участие в Олимпиадата по природни науки на Европейския съюз.

Бях в тима, който стана отборен победител, сподели за НДТ Георги Иванов. И допълни, че повечето от избраните за националния отбор, който ще представи България на олимпиадата през март в Люксембург, са били именно от неговия тим. Самият Георги е представил задача по физика. Антония пък сподели, че в нейния отбор де факто само тя е схващала задачите по физика. "Реално състезанието изискваше повече прилагане на знанията на практика", обясни Марияна Русева - преподавател по биология в ПМГ "Иван Вазов". Тя посочи, че за първи път ученик от добричката гимназия ще участва в Олимпиадата по природни науки на Европейския съюз. Отборът на България ще бъде подготвян от университетски преподаватели.

Георги Иванов и Антония Кръстева изказват своята благодарност за отличната си подготовка на Марияна Русева и на учителите си по Химия Йорданка Дойнова и по физика Георги Георгиев. НДТ

 


Сходни връзки

УЧЕНИК ОТ ПМГ "И. ВАЗОВ" - НА ОЛИМПИАДА ПО ПРИРОДНИ НАУКИ НА ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди