изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:30 EEST
Бивш зам. – шеф на македонското разузнаване: В България се създава ислямска терористична мрежа    
Новини/КРОСС/ В групата на балканските държави, които се намират в зоната на най-силно застрашените от ислямския тероризъм се нарежда и България. Тази оценка се съдържа в анализ на няколко западни служби за сигурност, твърди македонския портал „МКД„.

„В България мюсюлманската общност има над 1 милион членове, което представлява 12 процента от населението. Мюсюлманската общност се състои от етнически турци, преселници от Турция още от времето на Османската империя, исламизирани роми, чиято цифра се движи над 370 000 и помаци (исламизирани етнически славяни), които говорят български език, чиято цифра се движи над 170 000. Мюсюлманската общност в България днес използва около 1150 джамии, а повече от 150 са построени след 1990 година. Има и няколко мюсюлмански училища, в които се придобива основно и средно религиозното образование (в Шумен, Русе и Момчилоград), а в София се намира и ислямски университет, твърди анализатора Зоран Митевски, бивш заместник ръководител на македонското разузнаване.

Тази статистика се разглежда сериозно и от стратезите на ислямския терористичен интернационал, като добра основа за монтаж на своите тайни клетки и създаване на съмишленици.

Първият успешен опит за създаване на чуждестранни ислямско-радикални структури на територията на България е извършен с успешното регистриране на ислямската хуманитарна организация „Ал-Вакъф ал-Ислам“ – фондация, за която вече през 1994 г. редица европейски разузнавателни служби разполагат със сериозни улики, че е свързана с терористичната мрежа на „Ал-Кайда“.

Тези данни по-късно също се потвърдиха след разкриването на факта, че шестима терористи, които са участвали в терористичния акт от 11 септември в САЩ са били на ислямски семинари, организирани от „Ал-Вакаф“ в Холандия. Тази ислямска благотворителна организация, чието европйско седалище от 1989 г. е в град Айндховен, Холандия, в България през 1994 г. е забранена, но малко по-късно, през 1995 г. като нейн наследник е създадена „Тайба„, която до ден-днешен дарява прични средства за изграждането на нови джамии, религиозни училища и мрежа от лагери, в които младите български мюсюлмани се запознават с радикалните ислямистки учения.

По-късно, част от тях се изпращат на обучение в арабските страни, след предварително направена религиозна клетва, че ще вземат участие в джихад. В тези училища и лагери повечето млади мюсюлмани се набират от затънтените селища в Родопите, както и македонски граждани от етнически турски произход от Източна Македония.

Техните религиозни учители идват от Афганистан, Саудитска Арабия и Египет. В тези училища се практикува салафизмът и уахабизмът като доминираща форма на исляма. Такъв ислямски център, който е много активен, е разположен в село Устина, основан през 2002 г. и който все още работи без разрешение на българските държавни власти.

Програмата на ислямския религиозен образователен обект се финансира от „Тайба“. Обучението продължава две години, след което най-добрите слушатели се изпращат в ислямските факултети в Саудитска Арабия, Пакистан, Йордания и Египет. За точността на тези твърдения говори и факта, че 35 българо-мохамедани от Родопите учат в частния Ислямски университет в град Зарка, Йордания.

Според най-новите открития на американските и западните разузнавателни служби (ЦРУ и БНД), в България в момента действат нелегално няколко ислямски организации и фондации, които създават условия за инсталиране на ислямски фундаментализъм на българска територия, особено след събитията в Близкия изток, където се отвори място за публично действие на дотогава нелегалните ислямски терористични организации от типа на „Mуслимански братя“, „Египетски джихад“, ФИС…

В този контекст сега в България става все по-активна „Недува“, която с подкрепата на дарения, идващи от Саудитска Арабия, финансира нерегистрирани ислямистки училища в помаклъка, известни още като „Талибански медресета“.

Не по-малко агресивни са и ислямските асоциации, обединени в групата „Игаса Ал-Хаят ал-Игата“, които се финансират чрез Саудитският международен комитет за помощ, тясно свързани с „Ал-Кайда“.

В докладите на тези служби особенно много се подчертава агресивността на „Съюза за ислямска култура и развитие“, който в началото издава само обикновени примитивни бюлетини, а днес вече функционира като издателство с добри и качествени издания.

Създадените ислямски радикални структури в България днес поддържат тайна комуникация със съответните ислямски структури в Босна и Херцеговина, Косово, Санджак, Македония, а в последно време и със същите такива структури в Румъния.

Според румънската разузнавателна служба, техните контакти в Румъния се провеждат чрез военизираните мюсюлмански организации „Ал Икван – ал мюсюлманин“ и групите на „Хамас“ от Букурещ, които са вградени и действат в рамките на „Румънската мюсюлманска лига“.

Чрез тези ислямски организации определени ислямски клетки от България поддържат връзки и с клетки на „Хамас“ от Централна и Южна Европа.

Тези новосъздадени радикални ислямски структури в България се използват в няколко посоки. За успешен нелегален превоз на муджахидини, които от балканските пространства заминават за Европа, Чечения и Мала Азия (България е страна-членка на ЕС, така че с техните паспорти движението в ЕС е улеснено).

По този начин, чрез тези тайни пътища в Европа са пристигнали много ислямски терористи като мароканецът Есауд Зали и Екафла Мустафа Хасан, египтяните Осама и Ал-Сади Хамди, йорданците Джавад Мохд и Абуел Джафари в Чечения и Мала Азия.

Повечето западноевропейски разузнавателни служби дълго време предупреждаваха, че в България се създава силна ислямска терористична мрежа, която е основна база за придвижване на муджахидини от Азия и Близкия изток и тяхното нелегално прехвърляне в Европа. Някои анализатори се опасяват, че ръководители на тези бази са членове на „Ал-Кайда“, които могат да организират и подготвят въоръжени акции.

http://www.svobodnoslovo.eu

 


Сходни връзки

Бивш зам. – шеф на македонското разузнаване: В България се създава ислямска терористична мрежа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди