изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:30 EEST
Градините ще приемат и деца на 2 г., 3-годишните ще минават на тест    
НовиниДетските градини вече ще могат да приемат деца от 2-годишна възраст. 3-годишните ще минават през тест за евентуални обучителни проблеми. Това съобщи зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от БНР.

Промените ще бъдат заложени в новия Закон за училищното образование.
По думите на Дамянова, приемането на 2-годишни деца в градина е изключително важно за децата, които живеят в по-малките населени места и където няма ясли.
В момента в целодневните детски градини се приемат само деца след навършени 3 години. До тази възраст те могат да посещават самостоятелни ясли или обединени детски заведения, в които има яслени групи.

"На практика децата, за които няма места в яслите, не са обхванати в системата, независимо от невъзможността на родителите им поради професионални ангажименти да ги отглеждат вкъщи", допълни заместник-министърът на образованието.

Милена Дамянова съобщи още, че промяна ще има и за децата, които вече ходят на градина. 3-годишните ще минават през тест, за да може от най-ранна възраст да се установи дали имат образователни трудности. Това е заложено в проекта "Включващо обучение", който е на стойност 14 млн. лева и се финансира от ЕС.
"В зависимост от резултатите от скрининг теста ще бъдат разработени специални програми за работа с такива деца. Това е от една страна превантивна мярка след това за отпадане от училище, а и предполага разработването на структуриран подход за работа с такива обучителни затруднения", обясни Дамянова.

Тестът ще бъде направен през настоящата учебна година и ще изследва цялостното развитие на 3-годишните деца - психомоторното, езиковото, когнитивното, социалното и емоционалното им развитие, съобщи БТА.
 
Милена Дамянова добави, че тези програми ще бъдат внедрени в 25 детски градини в страната, в които по проекта "Включващо обучение" ще бъдат назначени 25 психолози, 25 логопеди и други специалисти.
"Целта е специалните програми да могат да бъдат приложени и в останалите детски градини", посочи заместник-министърът.

През юни при приемането на първо четене на законопроекта за предучилищното и училищното образование, предложен от правителството, депутатите решиха, че 4-годишните деца ще посещават задължително детска градина от учебната 2016-2017 г. Дотогава тя е задължителна за петгодишните, ако учебната година съвпада с навършването на възрастта. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Градините ще приемат и деца на 2 г., 3-годишните ще минават на тест | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди