изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:37 EEST
Руската революция на сърцето    
По света

Руски лекари извършиха преврат в световната кардиохирургия. Сега хиляди хора с порок на сърцето ще могат да живеят нормално. Специалисти от Научния център за сърдечно-съдова хирургия „Бакулев” за първи път създадоха и имплантираха изкуствена сърдечна клапа, която не дава след операционни усложнения.



Една пациентка бе докарана в клиниката с тежък порок на сърцето. От това заболяване всяка годна в света умират милиони хора. Убива ги сърдечната недостатъчност или инфарктът, които често пъти са последица от порока на сърцето. За да спасят пациентката беше решено да й имплантират нова клапа. Тричасовата операция мина под ръководството на директора на Център „Бакулев” Лео Бокерия, един от най-добрите кардиохирурзи на страната:

- Пациентката е на 63 години. Беше в лошо състояние. А сега е наред. Вече й махнаха тръбата, и сега диша самостоятелно. Преместиха я от реанимацията в отделението. Има добри перспективи, защото никаква съпротива на клапата вече няма, и пациентката може в нищо да не се ограничава.

Тази нова сърдечна клапа е руско ноу-хау. Тя позволява на кръвта свободно да се премества в аортата. Тя има доста по-малко рискове от отхвърляне, отколкото предишните. Освен това е и дълговечна. Биологическите клапи от предишното поколение, правени от животински тъкани, се нуждаеха от замяна всеки 7 години. Новият руски имплантат е направен от лек и здрав материал, който ще служи над 10 години.

Главното тук е голямата й безопасност. Тя става дори за малки деца. Клапата беше създавана специално за тях, защото предишните механизми често даваха усложнения. Например, нарушение на съсирването на кръвта, развитие на тромбоза – а това е заплаха за живота. Руската разработка е революция в лекуването на сърдечно-съдовите заболявания, смята ръководителят на Центъра за детска кардиохирургия на Новосибирския институт за патология на кръвообращението Юрий Горбатих:

- Идеята е много хубава. Новата триелементна пълнопоточна клапа има доближаващи се до нормалната клапа характеристики на кръвния поток. Не познавам чуждестранни аналози за такива клапи. На пазара просто ги няма. Напълно е възможно, че резултатите ще са по-добри от резултатите на онези клапи, които сега виждаме на пазара.

Сега хората с порок на сърцето получават надежда за спасение. Всяка година само в Русия от такива операции се нуждаят десетки хиляди болни. Сред тях има немалко деца, които пренасят сърдечния порок много по-тежко от възрастните.
http://bulgarian.ruvr.ru
 


Сходни връзки

Руската революция на сърцето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди