изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:42 EEST
Тайната на забогатяването на Георги Гергов: 33 милиона „дарение” от Агенцията за чуждестранна помощ    
Коментари "Аз съм последователен, както в бизнеса си, семейството си и в политиката. И не се срамувам, че отдолу е спрял моят „Мерцедес”. Това е моят „Мерцедес”. Аз съм си го купил с моите пари." Това са думи на Георги Гергов в предаването „На 4 очи” на Нова телевизия през лятото. В книгата на Крум Благов „Първият милион” Гергов казва: "Първият милион - няма човек, който да обясни как го е спечелил". „Гласове” обаче се сдоби с Ревизионeн акт на Агенцията за чуждестранна помощ от началото на 90-те г., която разкрива много кражби, злоупотреби и закононарушения.

По времето, когато Петко Симеонов е директор на агенцията, е отпускана хуманирна помощ на фирми и организации, без да се изискват дори данни за съдебна регистрация. Изплащани са авансово огромни суми и комисиони, за които не са уговаряни неустойки. Не е упражняван контрол по изпълнение на подписваните договори. По това време са дадени и 33 милиона на кооперация „Свиневъдство”, с. Маноле, собственост на Георги Гергов.

В този документ е тайната на забогатяването на Георги Гергов. Тук са 33 милиона „дарение”, което той открадна. От всичките тези пари Гергов не е върнал една стотинка. До 2006-та година ме викаха да давам информация, разказва Христо Марков, ексдепутат от СДС и член на Управителния съвет на АЧП. Ходил съм при прокурор и му казвам: "Намерете протоколите от заседанията на Управителния съвет, там е отразена истината". Нищо... Гергов дойде, получи си парите, после каза, че прасетата измрели, и нищо не върна. 33 милиона се изпариха.

В книгата на журналиста Крум Благов „Първият милион” един от героите, Георги Гергов, казва: Първият милион - няма човек, който да обясни как го е спечелил". Ние пък казваме: кристално ясно е как са “спечелени” първите милиони. Само трябва да си отворим очите и да прочетем внимателно документите, добре скрити от обществото. Защото съдът е намерил за „невинни” всички. „Гласове” се сдоби с уникален документ - Ревизионeн акт на Агенцията за чуждестранна помощ (АЧП), който обхваща периода 28 август 1991 г. - 9 март 1993 г.

В този документ от 42 страници подборно са описани множество

кражби, злоупотреби и закононарушения,

като се започне с назначаването на 50 човека „квалифициран персонал” от експерти, специалисти, началници на направления и отдели, счетоводители и началници на складове. Разбира се, всичко това, без да е направена преценка на реалната нужда от съответните структурни звена.

Агенцията няма устройствен правилник с длъжностни характеристики за характера и отговорността на работата. Отпускана е хуманирна помощ на фирми и организации, без да се изискват дори данни за съдебна регистрация. Изплащани са авансово огромни суми и комисиони, за които не са уговаряни неустойки. Не е упражняван контрол по изпълнение на подписваните договори. Неправомерно са назначавани юристи и магазинерки, а през 1991 г. директорът по онова време Петко Симеонов назначава двама зам.- директори, на които са изплатени трудови възнаграждения в размер на 50 хил. лв., с което, както е записано в ревизионния акт, е причинена вреда на Агенцията по негова вина.

В документалната книга „Голямата промяна” Петко Симеонов обяснява:

През зимата на 1990-1991 г. („Лукановата зима) съществуваше остър недостиг от храна. От тогавашното ръководство на СДС решихме да се намесим. Със съдействието на наши приятели от чужбина направихме опит да заобиколим господството на БСП. Като използвахме президентската институция и участието си в правителството на Попов, се договорихме с Европейската общност, САЩ и Япония България да получи чрез СДС продукти за масово потребление във формата на помощи, подлежащи на търговска реализиция. Целта беше двойна - да покрием дефицита и да покажем силата си пред избирателите и да потърсим социална опора в начеващите бизнесмени, като им оппускаме безлихвени продуктови кредити. В качеството си на заместник на СДС, аз бях директор на АЧП януари 1990 – юни 1992 и ръководех тази първа мащабна акция на СДС за стимулиране на частния бизнес.

Списъкът с извършените злоупотреби изглежда безкраен.

Под наименованието „Програма Сеитба 92 г.” АЧП е осъществила продажби на семена и торове, а финансирането на програмата е извършено със средства от продажбата на фуражна царевица, предоставена като хуманитарна помощ от САЩ.

Дарителят се е съгласил за тази цел да се изразходват 53 млн. лева. По програмата са изразходвани 170 млн. лева., като за комисиони и възнагражднения са похарчени 6 млн., за дистрибуторски разходи са отпуснати 5,6 млн. лева, а за реклами и хонорари още един млн. лв., т.е. общо 12 549 281 лева, което прави 13 на сто от предоставената помощ. Или поне така е записано в документа. И още: тези разходи биха били спестени, ако предвидените средства за сеитбата през 1992 г. бяха директно предоставени за покриване на загубите от продажбата на семената, торовете и препаратите на по-ниски цени.

Стр. 20 от ревизионния акт, на която се вижда ясно, че Петко Симеонов и гл. счетоводител на АЧП Николай Митрев са подписали договор за 10 млн. лева дългосрочен кредит с годишна лихва 6,5 на сто за кооперация „Свиневъдство”, с. Маноле, собственост на Георги Гергов

Ето как стигнахме до отговора на загадката: Откъде е първият милион на Георги Гергов?

Или по точно, историята на първите 33 милиона. Както се казва, за едни - един, за Гергов 33.

Стр. 23 от ревизионния акт, където са описани останалите 23 милиона "неиздължения" на Георги Гергов

На 31 декември 1992 г. по балансова сметка 489 „други дебитори” са посочени неиздължения за 235 милиона, от които 23 са на Кооперативно стопанство с. Маноле.

В групата „Повременно отпуснати парични средства” са отразени неиздължения за 28 милиона, в т.ч. Свинекомплекс с. Маноле за 10 млн. лева.

Христо Марков, ексдепутат от СДС и член на Управителния съвет на АЧП:

В този документ е тайната на забогатяването на Георги Гергов. Тук са 33 милиона „дарение”, което той открадна. От всичките тези пари Гергов не е върнал една стотинка. До 2006 година ме викаха да давам информация. И тя изведнъж изчезна. Какво стана с това дело, никой не знае. Агенцията не беше търговско дружество, нито банка, за да отпуска финансови кредити. И когато ни събраха тогава (управителния съвет на АЧП), ние питаме: "Какво ще гласуваме?". И ние, квотата от СДС, гласувахме против. Но какво се оказа? Срещу нас са Любен Беров, Георги Танев, Дончо Конакчиев, всички те гласуваха и Гергов получи парите. Които изчезнаха, т.е. Гергов ги прибра. А по-късно Масларова закри Агенцията и така всичко се потули. Ходил съм при прокурор и му казвам: "Намерете протоколите от заседанията на Управителния съвет, там е отразена истината". Нищо... Гергов дойде, получи си парите, после каза, че прасетата измрели, и нищо не върна. 33 милиона се изпариха.

Тия негови приказки, как работил с 50-те прасета на баща си, са пълни глупости. Парите ги открадна, просто си ги взе и не върна нищо. Това е големият бизнесмен. Свиневъдство „Маноле” беше нещо огромно. И трябваше да има ликдидационен съвет, който да изпълнява функцията на управителен съвет. И бащата на Петър Стоянов, който по това време беше областен на Пловдив, назначи Георги Гергов за шеф на свинекомплекса. До ден днешен ми е пред очите случката. Като ни видя, че влизаме в двора на стопанството - депутатите от квотата на СДС, се втурна към нас. Той е уникален артист:

Прасетата умират! Моля ви, дайте ми парите!

И ние му викаме на Петко (Симеонов): "Петко, ние не сме банка да раздаваме пари!". Обаче оказа се че всичко е нагласено. Беров, Танев, всички те гласуваха и после той ги назначи на работа при него. И Беров, и Танев получаваха пари от него. Изчезна той след това от свиневъдството, купи фуражен завод, после дойде Иван Костов и Гергов стана властелин.

Пак в книгата „Голямата промяна” Петко Симеонов обяснява:

Клеветите срещу мен като директор на АЧП предизвикаха прокурорска проверка. С постановление на Градска прокуратура от 3 ноември 2003 г. беше прекратено „поради невъзможност за обосноваване на обвинителната теза”.

Колаж за Георги Гергов от страницата във фейсбук “Гергов да върне Пловдивския панаир и Стария град”.

Аз съм в бизнеса от 1990 г. През 1992 г. се занимавах с износ на зърно. Иван Костов още беше някъде там, не го знам къде е бил. И аз съм станал богат човек, успял човек, много по-рано от Иван Костов да дойде на власт. А тогава те разпродадоха 90 хил. предприятия. Те ги разпродадоха, защото касата на държавата беше докарана дотам, че имаше 250 млн. лв. Държавата беше фалирала, когато Костов дойде, защото се върнаха парите към кредитните институции и трябваше да се намерят отнякъде пари.

Аз просто не искам да си сменям партията. И не съм такъв човек. Аз съм последователен, както в бизнеса си, семейството си и в политиката. И не се срамувам, че отдолу е спрял моят „Мерцедес”. Това е моят „Мерцедес”. Аз съм си го купил с моите пари. Всъщност не отивам на заседанията със ситроенче, пък в гаража да си държа „Мерцедес”. Аз съм Георги Гергов и не се страхувам да говоря за моя бизнес, за това, че съм успял човек. Но не обичам да е тенденциозно. Затова ви помолих да ме представите като областен лидер. Нищо друго не съм имал предвид. Това са думи на Георги Гергов това лято в предаването „На 4 очи” на Нова телевизия.

С други думи, няма мистерия около забогатяването и първия милион, мирише само на далавера,

непочтеност и престъпна дейност. Няма виновни, няма осъдени, няма ляво, няма дясно, няма сини, няма червени. Милионите движат морала.

Агенцията за чуждестранна помощ е закрита от Емилия Масларова през 1997 г.

http://www.glasove.com

 


Сходни връзки

Тайната на забогатяването на Георги Гергов: 33 милиона „дарение” от Агенцията за чуждестранна помощ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди