изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:39 EEST
Почина примабалерината Люба Колчакова    
Общество Българската примабалерина Люба Колчакова е починала снощи на 85 години. Тя е издъхнала в старческия дом в Черноморец. Ще бъде погребана в сряда в гроба на майка си Вера в града. Люба Христова Колчакова е родена на 22 март 1927 година в Анкара. Тя е една от първите български професионални балерини. Активният ѝ период е 1940 - 1960 година. Примабалерина на Софийската опера е до 1967 година.

Колчакова израства в семейството на архитект Христо Колчаков, завършил Сорбоната и автор на плановете на летището и сградата на кметството в Анкара.
След като той умира на едва 38 години от коремен тиф, семейството се връща в България. През 1945 година Колчакова завършва музикалното училище в София, както и школата на основоположника на българския балет Анастас Петров.

Изпълнявала е ролите на Одета-Одилия в "Лебедово езеро" на Чайковски, Жизел и Мирта в "Жизел" на Адолф Адам, Лиза в "Съперници" на Паул Хертел, Мария в "Бахчисарайски фонтан" на Борис Асафиев, Тао-Хоа в "Червеният мак" на Райнхолд Глиер, "Есмералда" в едноименния балет на Чезаре Пуни, Лауренсия в едноименния балет на Александър Крейн, Румяна в "Хайдушка песен" на Александър Райчев, Гаяне в едноименния спектакъл по музика на Арам Хачатурян. Тя е първата българска балерина, изпълнила главната роля в "Умиращият лебед" от Камий Сен-Санс.

През 1952 г. Колчакова започва да преподава класически танц в новосформираното Държавно хореографско училище в София. През 1953-1954 година специализира в хореографските училища в Ленинград и Москва. Има шанса да гледа на живо и да се учи от световноизвестната балерина Мая Плисецкая.
По-късно става художествен ръководител на Държавното хореографско училище, а през 1972 г. се мести със съпруга си - актьора Георги Попов (1924-1995), в Бургас, където от 1972 до 1983 година работи като художествен ръководител на балета на Бургаската опера.
През 2005 г. излиза биографичната книга "Люба Колчакова - Танцуващата" с автор Румяна Емануилиду. На 6 декември 2008 г. балерината е обявена за почетен гражданин на Бургас. http://www.burgasnovinite.bg
 


Сходни връзки

Почина примабалерината Люба Колчакова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди