изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:22 EEST
Почина патриархът на Антиохия и целия Ориент    
По света Главата на гръкоправославната църква на Сирия Игнатиус IV Хазим, патриарх на Антиохия и целия Ориент, е починал в Ливан на 92 години от мозъчен инсулт.

Ливан, където има значителна православно малцинство, обяви ден на национален траур за погребението му, чиято дата още не е уточнена. Патриарх Игнатиус IV Хазим бе известен с умерените си възгледи и стремежа си за опази своята църква в размирния период, през който преминава сега Близкия изток.

Известен с голямата си ерудиция монсеньор Хазим завършва философия в Американския университет в Бейрут през 1945 г., след което следва във Франция литургически науки. При завръщането си в Ливан той основава Института по православна литургия при Унивеситета в Баламанд, в Северен Ливан. Станал епископ през 1962 г, той е избарн за патриарх през 1979 г. и интронизиран в черквата на Мария в Дамаск, ставайки 157-ия патриарх на Антиохия, според архивите предоставени от партиаршията в Дамаск, съобщава БНР.

Гръкоправославната църква на Антиохия е една от 14-те автокефални в православното обединение на Ориента. Тя наброява около 1 милион вярващи, тоест, по-голямата част от християните в Сирия. През март 2012 г., една година след началото на народните протести и бунта срещу режима в Дамаск, монсеньор Хазим, цитиран от сирийския проправителствен вестник „Ал Уатан”, се противопостави на всякаква чуждестранна намеса в страната, смятайки, че това ще има отрицателни последици „както за християните, така и за мюсюлманите”. http://www.blitz.b
 


Сходни връзки

Почина патриархът на Антиохия и целия Ориент | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди