изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:52 EEST
Нов протест срещу промотиращо добива на шистов газ събитие    
ОбществоСагата с опитите за одобряване на добива на шистов газ в България изглежда продължава. Последно в тази връзка е организирано от Българският енергиен форум в хотел “Шератон” в София събитие, промотиращо добива на шистов газ, което е под патронажа на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Въпреки мораториума за шистовия газ, който българският парламентът прие тази година след много силен граждански натиск, лобирането за такъв добив продължава с пълна сила. Това поражда нови притеснения и ще доведе до нови протести. Текстът, публикуван по-долу, е призив, обясняващ повода и основанията за организираните нови протести.

ДРЪЗКА ЛОБИСТКА ПРОЯВА, СПОНСОРИРАНА ОТ “ШЕВРОН”, “МЕЛРОУЗ” И ПР., КОЯТО НЕ БИВА ДА ОСТАВЯМЕ БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ!

Приятели,

С общи усилия в началото на годината извоювахме налагането от Българския парламент на БЕЗСРОЧНА ЗАБРАНА върху използването на технологията хидрофракинг при добива на шистов газ.

Преди дни премиерът Борисов потвърди, че отмяната на мораториума за шистовия газ не стои на дневен ред, докато не бъде изобретена нова, безвредна технология, която безрезервно, “с две ръце” да бъде приета от всички, загрижени за природата на България.

Затова – в условията на така действащата безсрочна забрана – е толкова голямо и изумлението ни от факта, че Българският енергиен форум организира в залите на петзвездния хотел Шератон събитие, промотиращо добива на шистов газ, и то под патронажа на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

И, ако присъствието сред спонсорите на събитието на компании като скандално известната “Шеврон” е обяснимо, то за нас е непонятно и във висша степен неприемливо участието на председателите на Комисията по околната среда и водите – Искра Михайлова, и на Комисията за добри практики, а.к.а. за шистовия газ, – Диан Червенкондев. Какво е логичното обяснение за това присъствие на председателите на двете парламентарни комисии, от чиито становища зависи съдбата на мораториума върху шистовия газ?! И не са ли бъдещите им становища предизвестени?!
Едно време поне канеха или водеха лобистите на изслушване в Парламента, сега парламентаристите сами отиват на крака при лобистите…

В крайна сметка подобно шизофренно отношение от страна на държавните институции към един и същ особено чувствителен за обществото ни въпрос, освен недоумение, буди основателна тревога и негодувание… Ние не можем да стоим безучастни пред това нагло предизвикателство, пред такава една обидна за народа ни кулминация на лобистките прояви, залели страната ни в последно време – във възхвала на шистовия газ като енергийна панацея.

Затова нека излезем масово на протест пред хотела, приютил скандалния форум, и за сетен път да изразим решимостта си да отстояваме наложената от Парламента Безсрочна Забрана върху проучването и добива на шистов газ у нас! Защото единствената технология за неговото извличане от земните недра понастоящем е разрушителният и вреден за околната среда метод хидравлично разбиване. Въпреки опитите обществото да бъде заблудено, че съществуват и други високоефективни и безопасни методи за добив на газ от шисти, такива към настоящия момент просто няма.

Нека заявим на висок глас своето категорично НЕ! на хидрофракинга! Вярваме, че ще бъдем чути и разбрани правилно от участниците във форума и всички останали компании, които смятат, че скоро ще могат да пренесат вандалските си методи за добив на шистов газ на българска територия… Основното ни послание все пак е към управляващите – нека бъдат така добри да спазват гласуваните от самите тях разпоредби!

Надяваме се с края на тази година да приключат и опитите за въвеждане на хидрофракинга у нас. За да не се налага да посрещаме новата година, когато ще отбележим и годишнината от последния грандиозен наш протест, събрал повече от 6000 души в цялата страна, с още по-масов и не толкова мирен и ведър протест!

Събитието е съгласувано със Столична община.

Протестът е предвиден да се проведе през двата дни – 11 и 12 декември от 08:30 ч.

ВАЖНО Е МАСИРАНОТО НИ ПРИСЪСТВИЕ поне от 08:30 до 09:00 през първия ден!
А най-вече, на 12-ти декември сутринта по същото време, тъй като целият втори ден е посветен на темата Шистов газ.

Иначе мястото пред хотела е ангажирано за простестите ни до 21:00 ч. през двата дни – кой когато може, нека намине пред „Шератон“ с плакатче…

Все пак се надяваме здравият разум да надделее и сред организаторите, и сред българските държавни институции, и вторият ден, предвиден за пропагандиране на ползите от шистовия газ и неговото светло бъдеще у нас, просто да отпадне от програмата!

Група във Фейсбук

“ВЪН “CHEVRON” ОТ ШЕРАТОН И ОТ ДОБРУДЖАНСКИ РЕГИОН!”

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 


Сходни връзки

Нов протест срещу промотиращо добива на шистов газ събитие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди