изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:26 EEST
Доматената революция продължи пред Съдебната палата    
ОбществоДесетки граждани се събраха на "Доматен протест" в сряда вечерта, този път пред сградата на Съдебната палата в София. Протестиращите издигнаха плакати с надписи: "Корупция", "Съдебната власт: реформа из основи и контрол на гражданите", "Липса на правосъдие = мафия, корупция, бедност" и нарисувани намръщени домати, предаде агенция "Булфото".


"Без натиск няма да се откажат", бяха думите на Николай Колев - Босия преди да хвърли един домат по сградата на съда, съобщи БГНЕС. "Това е моят развален домат за гнилата съдебна система", добави поетът-дисидент, който неотдавна   бе арестуван пред парламента заради хвърлен домат.

Днес той обяви, че е оправдан по обвиненията за дребно хулиганство и добави, че е бил поканен от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев на среща през януари.
 Поетът помоли и за солидарност към Чавдар Янев, който от над седмица протестира пред ВСС заради съдебно дело с "Топлофикация".

Пред събралите се Стилян Стойчев прочете декларация от името на организаторите и участниците в "Доматената революция". "Пред очите ни политици извиха врата на съдебната власт и правосъдие у нас няма. А когато в една страна няма правосъдие, няма и държава. Това е провал, който се измерва с власт на олигархията, а не на демокрацията, с корупция вместо върховенството на закона. В България е на власт корупцията. Тя е онова зло, което е препречило нашето бъдеще и само независимото правосъдие може да отвори пътя към него", се казва в декларацията.

Според протестиращите законът трябва да раздели ясно магистратите, защото политическата намеса в съдебната система минава именно през тяхното противопоставяне вътре в самата система и обвързването на тяхната кариера с изпълнение на политически поръчки.
"Предлагаме спешно да бъде създаден съвет за съдебната реформа под егидата на държавния глава. Щом магистратите и управляващите не могат да поемат отговорност за посоката и същината на съдебната реформа, нека своята тежка дума каже обществото. Вече няма кой да ви чака, вие вървите срещу своя народ и срещата ви с него вече е насрочена. Тогава не ние, а вие ще кажете: По-добре домати, отколкото гранати", призоваха още недоволните.

Стотици хора се събраха на около 45-минутен доматен протест пред сградата на Народното събрание на 24 ноември. Повечето протестиращи бяха възрастни хора, които носеха домати, ябълки и чушки. Много от тях скандираха "Мафия" и "Оставка".

http://dnes.dir.bg

Учени замеряха с домати просветното министерство

”Гардиън” за България: ”гнила политика, гнили домати”

400 души събра ”доматената революция”

Доматена революция пред парламента в събота

 


Сходни връзки

Доматената революция продължи пред Съдебната палата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди