изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:07 EEST
Поискали сме САЩ да разположи постоянна армия у нас    
НовиниСАЩ да се ангажира с постоянно военно присъствие в България. За това са настояли преставителите на нашето военно министерство на среща в Пентагона, пише "Труд". Военният министър Аню Ангелов и началникът на кабинета му Йордан Божилов бяха част от делегацията начело с премиера Бойко Борисов, която беше в САЩ преди десетина дни по покана на американския президент Барак Обама.


Мотивът за постоянното присъствие на американската армия на наша територия е да се постигне по-голяма сигурност в региона, казват от МО. От друга страна, ръководството на армията ни вижда възможност войската ни да тренира и да се обучава с по-опитните американски бойци.

От МО са поискали САЩ да изпращат повече войници на полигон "Ново село" до Сливен, както и да има постоянно военно командване от US армия там.

Според договора за използване на съвместните българо-американски съоръжения в страната ни могат да пребивават постоянно 2500 войници от американската армия. Техният брой може да стига до 5000, но само за 90 дни. Това е период, който е даден, за да може да се извърши съответната ротация на контингентите и техниката.
 
Договорът между България и САЩ за отдаване на наши военни бази беше подписан през пролетта на 2006 г., припомня "Труд". Той има 10-годишен срок и може да бъде прекратен едностранно след едногодишно уведомление. Освен полигон "Ново село" САЩ могат да използват авиационните ни бази "Граф Игнатиево" и "Безмер", както и един военен склад до Бургас.

Откакто САЩ имат бази у нас, най-използван е бил полигон "Ново село". През годината на два-три пъти там се провеждат учения, като от страна на САЩ идват малки подразделения - до взвод или батальон. Тренировките продължават не повече от десетина дни. След това американците се връщат в базите си в САЩ или в Европа.
 
В началото на ноември Съединените щати разположиха първата си бойна единица в Полша. Около 200 души военен и цивилен персонал са разположени във военновъздушната база "Ласк" край Лодз. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Поискали сме САЩ да разположи постоянна армия у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди