изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:34 EEST
Велик водосвет за християнския празник Водици    
ОбществоДнес православната църква почита християнския празник Водици. В деня преди Богоявление в храмовете се извършва Велик водосвет, който е най-тържественият през годината. Чрез него се освещават всички води като символ на живота. Осветената вода се превръща в средство за духовно пречистване и телесно изцеление.

Част от осветената, наречена "аязмо", се запазва от вярващия християнин през цялата година. От нея се дава да пият за здраве на болни или на хора, които постят, вместо причастие през първата седмица на Великите пости.

По случай празника Водици в 9.00 часа тази сутрин в митрополитската катедрала „Св. Неделя” ще бъде отслужена Света Златоустова Литургия и ще бъде направен първият Велик Водосвет на Водици. Службата ще се води от Негово преосвещенство Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

В старинния храм "Св. София - Премъдрост Божия" Негово преосвещенство Стобийският епископ Наум, главен секретар на Светия синод, ще оглави Светата литургия, след което архиереят в съслужение с храмовото свещенство ще отслужи и последованието на Великия водосвет.

В Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" пък Светата литургия и водосвета ще оглави Негово преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство при храма. http://fakti.bg

 


Сходни връзки

Велик водосвет за християнския празник Водици | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди