изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:33 EEST
Запали се българка, опитала да заколи внука си    
По светаБългарка на 73 години умря, след като се самозапали в килията си във френски затвор в Жу ла Вил, област Йон, предаде в. "Депеш". Осъдена за опит за убийство през септември 2011 г. от съда в Безансон, тя е трябвало да лежи до 2019 г.

От затвора в Жу ла Вил вчера заявиха пред "24 часа", че не са упълномощени да дават пред медиите каквато и да е информация по случая, по който тече разследване. От МВнР в София обаче потвърдиха, че става дума за Кина Петрова Никова, която съдът в Безансон осъди на 28 септември 2011 г. за опит да убие собствения си внук. По време на съдебния процес жената бе на 72 г. и получи присъда от 10 г. затвор. Покушението над внука й бе извършено през август 2009 г., когато бившата фармацевтка бе задържана и пратена в предварителния арест в Дижон.

Инцидентът в затвора в Жу ла Вил станал в събота сутринта. Българката запалила дрехите си, докато била сама в килията Според затворнически източници наскоро тя направила опит за самоубийство, заради което била изпратена в психиатрия в Оксер. Миналия петък в 19 ч я върнали в затвора. На сутринта между 7 и 8 ч тя се подпалила с неизвестно запалително вещество.

Надзирателите чули викове, но когато влезли в килията, вече било късно. Източници на "24 часа" във Франция заявиха, че служителите в затвора са действали бързо, но опитите им да помогнат на затворничката се оказали безуспешни.

Властите са наредили аутопсия, която да изясни обстоятелствата около трагедията. Те разследват с какво вещество се е подпалила българката, как то е било внесено в затвора и дали намесата на надзирателите е била адекватна.

Историята на Кина Никова, която изплува по време на съдебния й процес, потресе навремето Франция, защото напомняше на старогръцка трагедия.
През 2009 г. 70-годишната тогава жена наръга няколко пъти в гърба 13-годишния си внук с нож, за да отмъсти на снаха си. Момчето се отърва на косъм, белият му дроб бе перфориран.

Кина пристигнала във Франция през 2007 г., за да живее със семейството на сина си Ангел в градчето Фург близо до границата с Швейцария. Отношенията със снаха й бързо се обтегнали, защото непрекъснато се месела на по-младите.

"Ангел може да ти е син, но сега е мой мъж", казвала снахата. Затова и Кина решила да действа според принципа: "Снахата ми отне сина, аз ще отнема нейния." Тя привела в действие плана си, когато разбрала, че роднините са й купили билет за самолет, за да я върнат в България.

След извършеното нападение внукът все пак успял да се измъкне и да извика полицията. Пристигналите ченгета намерили Кина на пътя, тя обяснила, че чака кола, за да се хвърли под нея.

По време на процеса във Франция българката не само че не отричаше престъплението си, но дори призна, че никога не е обичала внука си. Гледала на него само като на средство, за да отмъсти на снаха си. Искала да й причини възможно най-силната болка.

В дните на делото адвокатката на Никова опита да разчувства съдиите, като обяви, че клиентката й вече се чувства обречена от своето раково заболяване. Самата Кина пък обявила, че има болни бъбреци и те ще я довършат.

Защитата разказа още пред пресата, че на младини българката работела за тайните служби, а мъжът, с когото живеела, бил осъден за участие в кражбата на ковчега на Чарли Чаплин през март 1978 г.

Когато й дали последната дума в съда, Никова пак се заяла със снаха си: "Пожелавам й да има същата снаха като мен." Дори съдийката не сдържала нервите си при израза на тази патологична омраза и хвърлила писалката си на бюрото. Преди да напусне залата, Кина заявила: "Извинявам се на френския народ, който позволява да бъда хранена и подслонена в затвора, където се чувствам добре." В България Никова живяла последно в генералтошевското с. Дъбовник, писа навремето "24 часа". Там я смятали за голяма особнячка.

По цял ден стояла сама в къщата си и се носели слухове, че е лежала в затвора за злоупотреба при търговия с лекарства, тъй като имала аптека.
Във френския затвор в Жу ла Вил излежават присъди около 600 задържани, от които 100-ина са жени. Затворът е под специално наблюдение в последните месеци.

През юни м.г. две надзирателки бяха осъдени на 2 г. затвор заради внасяне на наркотици, алкохол и телефони зад решетките. Тече също и процес за трафик на дрога в затвора. http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Запали се българка, опитала да заколи внука си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди