изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:37 EEST
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ ПРОТИВ СЪКРАЩЕНИЯ В ИНСТИТУТИТЕ    
Земеделие

Старите задължения на Селскостопанска академия (ССА) и част от текущите, в размер на около 4 млн. лева, вече са изплатени. съобщи председателят на научната институция проф. Петър Славейков. Той обясни, че просрочените задължения, започнали да се трупат още от 2008 – 2009 г., допълнително спъвали работата и натоварили с негативи изплащането на заплатите.



От бюджета на Академията за миналата година, в размер на 26 млн. лв., още към 30 юли 2012 г. лимитът за заплати вече е бил завишен с над 2,5 млн. лева. Както НДТ вчера писа, заплатите за ноември и декември на работещите в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево и около 70 на сто от задълженията към доставчици са били разплатени към края на миналата година.

По данни на МЗХ, изключение прави само Институтът по земеделие и семезнание „Образцов чифлик” – Русе, заради наложени санкции. Причината е, че деветимата членове на Дирекционния съвет са си гласували допълнителни коледни възнаграждения в размер на 300 лева на човек за „редовно и активно участие в заседанията през годината”, обясни проф. Славейков. По думите му, решението на Съвета е в нарушение на заповед на министъра на земеделието и храните, в която се забранява изплащането на бонуси във второстепенните бюджетни разпоредители на аграрното ведомството.

Директорите на научните звена трябва да представят план за приоритетите до края на юни 2013 г., в който да посочат как ще оптимизират разходите и увеличат приходите. Така ще стане ясно за какво и как ще се харчат парите, както целите и резултатите, които ще се постигнат.

Наложително е тази година да се направят промени в Закона за Селскостопанска академия за стабилизиране на научната институция. Проф. Славейков изтъкна, че категорично отхвърля идеята корекциите да се правят за сметка на съкращаване на научни работници или звена, както е против и държавните предприятия да се отделят от институтите. Нужно е обаче, средствата по дългосрочните проекти, по които работят институтите, да могат да се прехвърлят за следващата година, както е в институтите към БАН. Тази практика днес в ССА не е възможна, защото по закон парите в края на финансовата година се връщат в бюджета на аграрното министерство, а от там – в хазната. На два пъти е отхвърлено и искането план – сметката на Академията да се извади в отделен ред от бюджета на земеделското ведомство. НДТ

 


Сходни връзки

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ ПРОТИВ СЪКРАЩЕНИЯ В ИНСТИТУТИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди