изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:23 EEST
Хакнали кодирани файлове на ЕС и НАТО, включително на България    
НовиниХакери в продължение на пет години са крали кодирани файлове на ЕС и НАТО, съобщи сайтът "И Ю обзървър", като се позова на съобщение на руската лаборатория за компютърна сигурност "Касперски".

При операцията, наречена "Червения октомври", са били откраднати по електронен път документи от посолства, правителствени и военни институции в 16 от 27-те страни от ЕС - Австрия, Белгия, България, Чехия, Кипър, Финландия, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Словакия и Испания, предаде БТА.

Засегнати са дипломатически и правителствени компютърни мрежи в Австралия, Иран, Израел, Русия и САЩ. Според "Касперски" този списък не изчерпва жертвите на "Червения октомври".

В Белгия, където са централите на ЕС и НАТО, са регистрирани 15 отделни незаконни прониквания в компютърни мрежи.
През последните пет години хакерите са теглили информация от настолни и преносими компютри, сървъри и флаш-памети, както и информация за посетени сайтове и регистри на натиснатите клавиши на клавиатурата (с цел прихващане на пароли за достъп).

Откраднати са списъци с адреси и телефони, история на разговорите и изпратени и получени кратки текстови съобщения от iPhone и смартфони на Nokia, както и други мобилни устройства с операционна система Windows Mobile. В някои от случаите са били търсени файлове с разширения, които са били създадени със секретната криптираща програма Acid Cryptofiler, използвана в ЕС и НАТО, обяснява "Касперски" в доклад.
Хакерите са успявали да получат достъп и до файлове, които са били изтрити от потребителите, и са използвали програми за незаконно проникване в компютри, които се "самовъзстановяват", след като бъдат засечени и изтрити.

Хакерите използвали т. нар. прокси сървъри в Австрия, Германия и Русия. Анализът, направен от експерти на "Касперски" на откритите в засегнатите компютри следи от хакерски програми, показва, че поне част от авторите на шпионските програми са руснаци и китайци - или че поне говорят руски или китайски език.

"Засега няма данни, че "Червеният октомври" е програма, спонсорирана от държава. Откраднатата от хакерите информация е очевидно от най-висока важност и съдържа геополитически данни, които могат да бъдат използвани от отделни държави. Такава информация може да се продава на онзи, който предложи най-много пари и тази "търговия" може да се върши с "клиенти навсякъде по света", твърди "Касперски" в своя доклад.

Разследването на хакерската кампания започнало миналия октомври, след като на лабораторията били предоставени данни от информатор.
Лабораторията изразила благодарност на компютърни специалисти от Беларус, Румъния и САЩ за оказаната помощ. http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Хакнали кодирани файлове на ЕС и НАТО, включително на България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди