изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:46 EEST
В ДОБРУДЖА ЗИМУВА СВЕТОВНАТА ПОПУЛАЦИЯ НА ЧЕРВЕНОГУШАТА ГЪСКА    
ЕкологияПочти цялата световна популация на червеногушата гъска зимува в Крайбрежна Добруджа показват резултатите от среднозимното преброяване на водолюбивите птици в България. Преброяването се проведе от 11 до 13 януари и беше координирано от Българското дружество за защита на птиците. Отчетена е рекордна за последните 10 години численост на зимуващите гъски - около 50 000 червеногуши и около 400 000 големи белочели гъски.

 Според д-р Николай Петков, ръководител на международната група за опазване на червеногушата гъска, оценената численост на вида се равнява на близо 100 % от всички птици от вида, срещащи се в целия свят. Резултати от съседна Румъния показват, че там са регистрирани едва около 800 птици. Замръзналите водоеми и обилните снеговалежи на север от границата вероятно са принудили гъските да се концентрират в традиционното си убежище в Крайбрежна Добруджа в търсене на храна. Окончателните резултати за страната все още се обработват, но по предварителна информация очакваме значителни числености на зимуващите птици у нас. „Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. То е показател за промените в средата, която обитават птиците и хората”, коментира Йордан Христов от БДЗП, национален координатор на преброяването. „Тези проучвания са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас”, допълни той.

Резултатите от наблюденията за предходни години показват, че значително по-малко са птиците, които зимуват у нас в сравнение с началото на отчитане на техния брой. Така например през 1997 г. са регистрирани общо над 703 хиляди индивида водолюбиви птици в цялата страна, а през зимата на 2012 г. бяха регистрирани едва 25% (около 274 хиляди). Настоящите предварителни цифри са за над 400 хиляди индивида, които са все още многократно по-малко от тези установени в началото на периода на отчитане.
България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан и много други. НДТ

 


Сходни връзки

В ДОБРУДЖА ЗИМУВА СВЕТОВНАТА ПОПУЛАЦИЯ НА ЧЕРВЕНОГУШАТА ГЪСКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди