изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:23 EEST
ДЕПРЕСИЯ    
Здраве

Много хора, когато са тъжни или потиснати, казват, че са "депресивни". За разлика от епизодите на тъга и самота, които всеки от нас преживява в даден момент, депресията е заболяване в истинския смисъл на думата. Това е една от най-често срещаните болести. Една от четири жени и един от десет мъже се разболяват в някакъв период от живота си.



Не винаги съществува обяснение за възникналата депресия, само при около 10 процента от пациентите могат да се открият точните причини. В повечето от случаите е възможно да бъдат намерени един или повече рискови фактори. Сред тях са загуба на близък човек, емоционална раздяла, безработица, пенсиониран, внезапна поява на сериозна телесна болест - рак, инсулт, инфаркт, злоупотреба с алкохол и наркотици и др. Депресията може да засегне всеки, независимо от възрастта, професионалното му или социално обкръжение, а и без значение дали живее в град или село. Съществуват определени професионални рискови категории - по-често от болестта страдат чиновниците, хората, които извършват физически труд, жените-домакини, безработните. Живеещите сами също се представят с повишен риск. Депресията засяга всички възрасти, но все пак тя е най-често срещана при лица от 18 до 45 години.

Често първият белег на болестта е промяна в обичайното настроение, а именно загуба на интерес към харесвани преди занимания, поява на смущения на съня и апетита. Депресивният човек изпитва силна постоянна тъга, има песимистични мисли, губи интерес към обкръжаващата го среда, има ниска себеоценка, изпитва чувство за вина или обида. Физическата и интелектуална дейност са забавени, концентрацията е затруднена, преобладава чувството на умора, намалява сексуалното влечение. Могат да се появят и различни телесни оплаквания като сърцебиене, спазми, световъртеж, главоболие и др.

Депресията е болест в истинския смисъл на думата и е съпроводена от реално страдание, което не може да бъде преодоляно с помощта на волята. Лечението се осъществява с медикаменти и психологически похвати. Медикаментозното лечение е специфично и се осъществява чрез антидепресанти. За да прояви своя ефект, антидепресантът трябва да бъде приеман редовно. Действието му не започва веднага и трябва да минат поне две седмици, за да почувствате подобрение. Лечението трябва да продължи най-малко четири до шест месеца след изчезване на симптомите. При започване на лечението лекарят може да ви изпише и транквилант или сънотворно за овладяване на тревожността и по-добър сън. Психологическа подкрепа ще получавате от лекуващия лекар при всяка консултация, а по негова преценка може да бъде насочени към психотерапия при специалист. Не се притеснявайте да посетите психиатър.

Депресията е най-лечима от всички психични болести. С новите ни познания за мозъка диагнозите са по-точни, а лечението се е подобрило значително. Няма смисъл да страдате ненужно, когато има достъпна помощ. НДТ

 

 


Сходни връзки

ДЕПРЕСИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди