изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:16 EEST
Полиция окупира кръстовищата около ”ВМЗ-Сопот”    
НовиниНад 150 полицаи окупираха всички кръстовища около "ВМЗ-Сопот" малко преди работниците да излязат за поредния протест. По подобие на Арабската пролет местни младежи се събраха много бързо, каза кметът на Сопот.

Днес е 20-ият ден от ефективните стачни действия на оръжейниците. В обедната си почивка работниците излязоха през портала на предприятието и, охранявани от полицейски звена от Карлово и Пловдив, се събраха пред Спортната зала в близост до завода. До блокада на пътища и инциденти не се стигна, въпреки това служителите на реда бяха организирали обходни маршрути за преминаване. В протеста днес нямаше ученици, предаде БНТ.
Учениците от Сопот, които подкрепиха протеста на работниците от ВМЗ вчера, са били извикани при директорката си и заплашени с наказания, с мотива, че "това, което са направили учениците било незаконно", предаде БГНЕС.
В протеста се включиха над 100 възпитаници от професионалната гимназия в града. За да участват в него те са избягали от училище.

"Заплашиха ни с изгонване с по две неизвинени отсъствия. Днес са викали много ученици в дирекцията за наказвания. Имаше и прибрани от полицаите за показания. Чувствам се заплашена от това, което се случва, все пак аз съм част от това", каза Стефани Стефанова, ученичка в професионална гимназия "Владимир Заимов".
"Мен все още не са ме викали при директорката, ама сигурно ще ме извикат след това, което говоря", каза още тя. Нейните приятели, които са извикали, са казали, че ще ги наказват.
"Някои даже ги заплашиха с изгонване. И после как няма да ходя да протестирам, като хората няма с какво да си платят водата и тока, и после ние сме виновни" - това пък каза друг ученик от същата гимназия – Тодор Гайдаров.

"Никого не съм заплашвала с изключване. Не мога да си го помисля, пък камо ли да го направя", отрече обаче директорката Катя Адърска – Даскова.
"С всички ученици от доста време работим заедно и нямаме никакви проблеми в комуникацията. Днес ги извиках, за да се уточним как се протестира, какви им са приоритетните задължения като ученици, все пак наближава краят на срока и трябва да се занимават с учебния процес, както техните родители с производствения", увери тя като подчерта, че синдикатите са обяснили на децата кое е законно, кое е не съвсем, благодарили са за подкрепата, но са заявили, че не одобряват анархията, която била настъпила вчера.
Директорката гарантира, че учениците няма да бъдат наказвани.

"Ние сме учудени защо толкова полиция ни пази" - това бяха думите на един от работниците във ВМЗ-Сопот по време на протеста. Друг служител попита: "Не ги ли е срам да пращат толкова жандармерия заради децата. Заради децата, ние стоим вътре мирно и кротко".

Към днешния ден няма изплатени нито аванси, нито заплати на работниците, съобщиха от КНСБ. Към писмото на изпълнителния директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев до синдикалните организации в завода не е приложена оздравителна програма на дружеството. Вместо това е приложена програма за оптимизиране на дейностите, която предвижда съкращаване на 900 души персонал, заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БТА.
По думите му предложенията за съкращения са "оскъдно обосновани", а икономически анализ на дружеството липсва.
На 24 януари започват формално преговори във ВМЗ-Сопот между ръководството на предприятието и работещите. Според КНСБ преговорите трябва да продължат на по-високо ниво, с участието на синдикати и три министерства - на икономиката, на труда и социалната политика и на отбраната.

Междувременно кметът на Сопот Веселин Личев изтъкна по БНР, че напрежението в завода ескалира и ако се обявяват драстични съкращени може да обяви бедствено положение в града.

"От централата на БСП в Карлово е платен скрол да се върти в местната телевизия, че ще има събиране в подкрепа на хората от "ВМЗ-Сопот", т.е. покана за протест. Не бива политическа партия да яхва тези протести. Образувани са проверки в прокуратурата и полицията. Ще излезе на бял свят. Безкрайно неприятно е, че се използват младежите. По подобие на Арабската пролет младежите се събраха много бързо. Ако някой се опита да ги манипулира - те няма да му простят. За днес няма официално заявен протест. Това не са някакви опасни хора, не са престъпници, надявам се те да разбират, че в момента тече тиха дипломация - преговаря се какво да се случи оттук нататък", коментира кметът.

Той съобщи, че пред Делян Добрев са били представени 11 различни предложения за решаване на проблема във „ВМЗ-Сопот". Едно от предложенията е „ВМЗ” да стане бенефициент по програмата „Помощ при пенсиониране”. По думите му идеята е 150 души във ВМЗ да бъдат назначени по тази програма, да си останат на работните си места със същите възнаграждения, докато се пенсионират.

Вчера в Пловдивския окръжен съд започна търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на "ВМЗ" ЕАД-Сопот. Общият дълг на ВМЗ към кредиторите възлиза на над 170 милиона лева.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Полиция окупира кръстовищата около ”ВМЗ-Сопот” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди